"Ne-au oprit şi ne-au luat direct la bătaie cu pumnii, cu bastoanele" - taximetristul turiştilor israelieni

Mai mulţi turişti israelieni au fost daţi jos din taxi şi bătuţi de jandarmi. Taximetristul, care îi ducea pe tineri la un club, a venit acum la Parchetul Militar să depună plângere penală şi povesteşte ce s-a întâmplat în seara intervenţiei în forţă din Piaţa Victoriei. Detalii şocante.
Taximetristul care îi ducea pe turiştii israelieni bătuţi de jandarmi
Taximetristul care îi ducea pe turiştii israelieni bătuţi de jandarmi

Mai mulţi turişti israelieni au fost daţi jos din taxi şi bătuţi de jandarmi în timpul intervenţiei în forţă de la mitingul Diasporei, deşi susţin că le-au arătat paşapoartele şi nu aveau nicio legătură cu protestul. Cu mâna în ghips, taximetristul care îi ducea pe tineri la un club s-a prezentat joi, la Parchetul Militar, pentru a depune plângere penală împotriva agresorilor. De altfel, şi Ambasada Israelului a reacţionat dur în urma incidentului catalogându-l drept "inacceptabil şi extrem de serios".

"Am plecat de la un hotel din Bucureşti, mă duceam spre un club din Bucureşti şi ne-au oprit jandarmii şi au început să ne bată. Ne-au oprit la intersecţia Ion Mihalache cu Baru Manta. Fără niciun motiv. Nici nu am apucat să reacţionăm absolut deloc. Nu aveau nicio legătură cu manifestaţia. (Jandarmii) nu au dat nicio explicaţie. Ne-au oprit şi ne-au luat la bătaie, cu pumnii, cu bastoanele. Vă spun sincer, eu am fost taximetristul şi turiştii au fost foarte mult bătuţi în maşină, nu în afara maşinii. Strigau foarte tare că sunt turişti, eu strigam că sunt taximetrist, că nu am făcut nimic şi tot ne băteau. Mâna am ţinut-o pentru că era să mă lovească în faţă la volan şi am pus mâna şi cred că mi-au rupt mâna", a povestit taximetristul Rădulescu Valeriu Ionuţ, în vârstă de 30 de ani.

Întrebat ce au făcut jandarmii după ce i-au bătut şi dacă au fost amendaţi turiştii, tânărul a replicat:

"Ne-au tras afară jos din maşină, ne-au încătuşat, ne-au bătut şi încătuşat, şi după aceea cred că şi-au dat seama că au greşit, ne-au lăsat în pace şi la 3-5 min cred că au plecat. M-au controlat în maşină. Nu au găsit absolut nimic. Mi-au cerut buletinul, au făcut poze la buletinul meu. Turiştii, unul a fost bătut cu mine, doi dintre bărbaţi au fugit şi în dreapta mea a fost o doamnă - turist. Nu, nu au putut (să-i amendeze), pentru ca ei ţipau că sunt turişti, şi tot dădeau."

Taximetristul a subliniat că nu i-a agresat în niciun fel pe jandarmi.

"Nu, absolut nimic. Eu am oprit maşina în faţa lor pentru că nu mai aveam pe unde să trec, şi la un moment dat toţi 30-50 câţi au venit fugeau spre mine. După aia ne-au dat drumul, ne-au descătuşat şi ei au plecat, iar eu am plecat cu clienţii. Am plecat cu taxiul la un hotel din Bucureşti şi acolo am solicitat poliţia şi salvarea, de unde am fost transportat la Spitalul Municipal. Da (am fractură de antebraţ). 42 de zile trebuie să stau cu mâna în ghips. Timp în care nu pot să fac nimic, sunt stângaci şi nu pot să fac absolut nimic. Nu ne-au întrebat (nimic), ne-au luat direct la bătaie. Nu ne-au blocat, eu am oprit pentru că nu mai aveam unde să merg. Nu am nicio explicaţie. M-am trezit bătut, încătuşat. Problema cea mai mare e că nu înţelegeam de ce dădeau atâta timp cât eu eram pe burtă şi încătuşat", a precizat tânărul, care are de gând să ceară daune Jandarmeriei.

Întrebat ce s-a întâmplat cu turiştii israelienii după incident, tânărul a relatat că după ce s-au liniştit lucrurile i-a dus la hotel, a venit poliţia, le-a luat datele şi după ce au plecat nu au mai ţinut legătura cu el.

"Acum am vorbit, o să mă ajute cu orice am nevoie. Ei sunt plecaţi în Israel, au depus acolo totul, şi-au luat avocat. O să dea în judecată Jandarmeria Română şi statul român, atât ei cât şi eu", a adăugat taximetristul.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

Reamintim mai jos reacţia Ambasadei Israelului în urma incidentului:

"Cu privire la incidentul în care au fost implicaţi patru turişti israelieni, vineri seara, Ambasada Statului Israel comunică următoarele:

Având în vedere dovezile pe care le avem în acest moment, se pare că turişti israelieni nevinovaţi s-au aflat foarte aproape de locul unde s-au petrecut incidentele violente de vineri seară, în timp ce mergeau, cu un taxi, de la hotel, către un restaurant din Bucureşti.

Au fost opriţi, traşi afară din maşină şi, în ciuda faptului că au arătat paşapoartele străine şi au explicat că nu au nimic de a face cu evenimentele în curs, au fost bătuţi de către forţele de ordine.

Considerăm acest incident ca fiind inacceptabil şi extrem de serios. Turiştii israelieni care au avut de suferit de pe urma intervenţiei brutale vor depune plângere penală împotriva agresorilor."

Video cu o parte din intervenţia jandarmilor în acest caz aici.