Naţiunile Unite solicită sprijin pentru finanţarea programelor umanitare de combatere a foametei în Coreea de Nord

Sigla ONU.
Sigla ONU. (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.08.2013

Naţiunile Unite fac un apel pentru strângerea unei sume de 98 de milioane de dolari, în scopul finanţării ajutorul de urgenţă destinat cetăţenilor Coreei de Nord, a anunţat joi coordonatorul ONU pentru Coreea de Nord, Ghulam Isaczai, citat de France Presse.

Populaţia Coreei de Nord se confrunta cu o criză cronică de alimente. Foametea, care a lovit Coreea de Nord la mijlocul anilor '90, s-a soldat cu sute de mii de morţi şi continuă să persiste din cauza lipsei de pământ arabil, a practicilor de colectivism şi a lipsei de maşini şi carburanţi. Ajutoarele alimentare internaţionale au sprijinit regimul comunist să scape de înfometare din 1995. Situaţia locuitorilor este deosebit de grea, aceştia fiind supuşi malnutriţiei prelungite şi unor condiţii de viaţă dure.

Pentru ajutorarea celor loviţi de malnutriţie şi sărăcie, ONU are nevoie de 150 de milioane de dolari ce vor finanţa în 2013 o serie de programe prin care se va asigura hrană şi asistenţă sanitară şi medicală nord-coreenilor afectaţi. Un comunicat al Naţiunilor Unite informează că din această sumă aproximativ 98 de milioane de dolari sunt încă neacoperiţi.

Prin intermediul comunicatului de presă făcut public joi, ONU cere sprijinul cetăţenilor lumii dispuşi să îi ajute pe cei mai vulnerabili decât ei, care riscă să fie grav afectaţi, dacă nu primesc urgent ajutor:

"În lipsa unui sprijin umanitar constant, progresele făcute în ultimii zece ani în vederea îmbunătăţirii siguranţei alimentare şi a stării generale de sănătate a celor mai vulnerabili - copii, femei însărcinate şi persoane în vârstă - riscă să fie puse la îndoială rapid. (...) Noi sperăm că donatorii vor răspunde rapid şi se vor dovedi generoşi pentru a le permite agenţiilor ONU să gestioneze situaţia umanitară", şi-a exprimat speranţă Isaczai, care, totodată a pledat pentru "separarea nevoilor umanitare de problemele politice".

Datorită politicii agresive a guvernului nord coreean şi a permanentelor tensiuni generate de programele nucleare ale liderilor de la Phenian, ajutorul internaţional şi în special, ajutorul dinspre Statele Unite ale Americii şi Coreea de Sud, a fost puternic redus în ultimii ani.

Coordonatorul ONU pentru Coreea de Nord, Ghulam Isaczai, subliniază faptul că "de un an încoace situaţia umanitară globală a înregistrat o uşoară îmbunătăţire, dar cauzele structurale de vulnerabilitate a populaţiei persistă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor