Natalia Gavriliţa: Ministerul Finanţelor caută măsuri sustenabile pentru buget care să susţină sectorul HoReCa

Ministrul moldovean al Finanţelor afirmă că deja se lucrează asupra măsurilor care să încurajeze lucrul pe alb în cafenele şi restaurante - de la loterii cu bonuri fiscale la controale intensive acolo unde au loc evaziuni fiscale.
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor din R. Moldova
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor din R. Moldova (gov.md)

După ce mai mulţi proprietari de hoteluri, restaurante şi cafenele din Republica Moldova au anunţat că-şi vor sista luni, 12 august, activitatea pentru o oră în semn de protest faţă de majorarea TVA de la 10% la 20% în sistemul HoReCa, Natalia Gavriliţa a promis că Ministerul Finanţelor va face tot posibilul să creeze mai multă concurenţă loială şi să-i aducă pe cei din economia tenebră la lumină.

„Dreptul de a protesta este esenţial într-o democraţie. Înţeleg nemulţumirea celor din sectorul HoReCa care lucrează pe alb şi care nu reuşesc să concureze cu cei care ascund o parte din plăţi”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, precizând că se lucrează deja asupra unei serii de măsuri care să încurajeze lucrul pe alb - de la loterii cu bonuri fiscale la controale intensive acolo unde au loc marile evaziuni fiscale.

Totodată, Natalia Gavriliţa a ţinut să noteze că va consulta pe larg agenţii economici şi societatea civilă pentru a găsi şi alte măsuri (sustenabile pentru buget) care să susţină atât sectorul HoReCa, cât şi consumatorii acestor servicii.

Mărirea TVA-ului a fost adoptată de guvern împreună cu alte modificări fiscale convenite cu Fondul Monetar Internaţional, care a reluat programul de finanţare pentru R. Moldova. Modificările legislative urmează a fi votate de Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe