Năstase, executat silit. Ce ar putea pierde politicianul

Adrian Năstase
Adrian Năstase (www.adriannastase.ro)

Cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase a fost aprobată vineri de Judecătoria Sectorului 1. Măsura a fost luată pentru acoperirea prejudiciului de peste 3,3 milioane de lei din dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Când se va trece la executarea silită, dacă Năstase nu va accepta să achite suma datorată, politicianul ar putea rămâne fără casa lui strada Zambaccian din Capitală, ferma de la Cornu sau mai multe tablouri.

"Nu există căi de atac (n.r. la încuviinţarea executării silite). Aceasta este o decizie pe care Judecătoria o ia într-o etapă preliminară a executării silite. Este doar o problemă de natură formală. Judecătorul a verificat dacă titlul executoriu prezentat de un executor îndeplineşte normele legale. De aceea, toată această furtună mediatică, că domnului Năstase i se iau casele, nu are nicio substanţă legală. E o formă procedurală de începere a executării silite. În acest dosar, nu este pus sechestru pe casa lui, ci pe o sumă de bani. Sechestrele sunt administrate şi puse pe casele celorlalţi co-inculpaţi. Această fază a executării silite, care se numeşte încuviinţarea executării silite, adică verificarea condiţiilor de legalitate ale titlului, nu poate fi contestată de nimeni pentru că nu există niciun motiv să fie contestată. Este o procedură legală şi normală. După ce s-a încuviinţat de către judecător această executare silită, executorul va proceda conform normelor legale şi va începe să emită o somaţie prin care va pune în vedere persoanelor care au această obligaţie să-şi execute aceste obligaţii. Dacă persoanele respective nu le execută, sunt forme legale de executare silită: prin executarea sechestrelor puse pe imobilele celorlaltor persoane, prin executarea sumei de bani sechestrată în acest dosar... În acest dosar, Adrian Năstase este răspunzător solidar cu ceilalţi inculpaţi, dar suma care i-a fost sechestrată este o sumă de bani aflată într-un cont la dispoziţia DNA-ului", a declarat Ion Cazacu, avocatul fostului premier, la Realitatea TV.

Fără bani suficienţi în conturi

Fostul premier nu ar avea în conturi suma necesară pentru a putea achita prejudiciul din dosarul "Trofeul Calităţii", după cum reiese din declaraţia sa de avere din iulie 2012, relatează Realitatea TV.

Adrian Năstase figurează în declaraţie cu două terenuri, unul agricol şi unul intravilan, pe care le deţine împreună cu soţia sa, un apartament de 280 de mp în Capitală, bijuterii, tablouri şi alte bunuri în valoare de 40.000 de lei şi 1.500 de dolari. În conturi, Năstase are circa 1.500.000 de lei şi aproape 200.000 de euro.

Adrian Năstase se află în prezent la Penitenciarul Jilava şi aşteaptă eliberarea condiţionată în cursul acestei luni.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie.

Instanţa a decis să menţină dispoziţiile sentinţei date de prima instanţă prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian, Diana Gasparovici, SC A Rond SRL, SC Eurografica SRL sunt obligaţi să plătească despăgubiri civile în valoare totală de 6.481.383 lei.

Năstase aşteaptă eliberarea

Cererea de eliberare condiţionată a lui Năstase se va judeca pe 12 februarie, după ce Judecătoria Sectorului 4 nu a acceptat solicitarea depusă de avocatul lui Adrian Năstase privind preschimbarea termenului de judecată.

Năstase a primit aviz favorabil pentru eliberarea din arest înainte de termen din partea Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava. El ar putea ieşi din închisoare mai repede, datorită muncii intelectuale depuse pe perioada detenţiei sale la Jilava. Seminariile şi conferinţele susţinute în faţa colegilor de închisoare i-ar putea scurta pedeapsa fostului premier.

"Această activitate întotdeauna a fost apreciată, activitatea intelectuală, spre deosebire de alte situaţii, a fost apreciată în penitenciar, fără a mai socoti că a participat la diverse activităţi educative, ţinând diverse cursuri şi conferinţe cu deţinuţii", a declarat Lucian Bolcaş, unul dintre avocaţii lui Năstase.

"În acest interval de timp de aproape 8 luni, dânsul a scris 3 cărţi, şi a şi publicat două dintre ele, şi de asemenea activităţile pe care le-a desfăşurat în cadrul penitenciarului prin susţinerea unor teme în faţa celorlalte persoane aflate în executarea pedepsei, legate de legislaţie, legate de alte aspecte", a completat avocatul Ion Cazacu.

Istoricul dosarului

Totul a început în 2009, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, pe 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", el fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Magistraţii Curţii Supreme au dat verdictul în unanimitate în dosarul respectiv, în care fostul premier a fost acuzat că ar fi strâns ilegal fonduri pentru campania prezidenţială din 2004.

Năstase a susţinut tot timpul că dosarul este o comandă politică şi că nu există niciun fel de probe care să-l incrimineze. "De la un capăt la altul, acest dosar este un dosar fabricat de DNA", a declarat Năstase.

În acelaşi dosar, Irina Jianu şi Bogdan Popovici au primit câte o condamnare de şase ani de închisoare, iar Marina Popovici şi Diana Gasparovici - cinci ani de puşcărie. Conform prevederilor legale, Adrian Năstase trebuie să execute doar o treime din pedeapsă, datorită faptului că social-democratul are peste 60 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne