Mubarak vorbeşte - confirmă teoriile conspiraţioniste în Egipt

Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak judecat împreună cu fiii săi, Alaa şi Gamal, acuzaţi de asemenea de corupţie
Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak judecat împreună cu fiii săi, Alaa şi Gamal, acuzaţi de asemenea de corupţie (AFP/Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2013

Înregistrări secrete dezvăluite săptămâna aceasta, înfăţişând viziunea fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, despre o mulţime de controverse, arată un raport al New York Times.

“Cum a început Revoluţia?” întreabă Mubarak.... “Americanii muncesc la asta din 2005, şi am avut o presimţire de atunci”.

Conversaţiile cu Mubarak au fost înregistrate pe parcursul mai multor luni ale acestui an, aparent fără ştirea lui Mubarak, şi au fost autentificate la sfârşitul săptămânii trecute, când un doctor ORL-ist a declarat că sunt adevărate.

Comentariile lui Mubarak oferă o rară imagine a felului în care Mubarak descrie subiecte foarte controversate - Washington, Israel, ţările arabe vecine, Frăţia Musulmană - şi par să confirme cele mai rele teorii conspiraţioniste despre situaţia din Egipt.

Deşi Washingtonul l-a susţinut pe Mubarak inclusiv financiar pe întregul parcursul celor 30 de ani în care a deţinut puterea, Mubarak nu este foarte impresionat de SUA.

Înregistrările se pot găsi pe situl ziarului Youm el-Saba, şi au uimit egiptenii cu detaliile viziunii politice ale lui Mubarak, care pare să coincidă cu multe dintre teoriile conspiraţioniste care se vehiculează prin Egipt.

Conform lui Mubarak cu şase luni înainte de a fi îndepărtat de la putere, premierul israelian Benjamin Netanyahu a “testat apele” cu un plan de a muta populaţia palestiniană din Fâşia Gaza în peninsula Sinai.

Conform mărturiei lui Mubarak, acesta i-a replicat “nu, nu. Uită povestea asta dacă nu cumva vrei să începi un război cu noi. Graniţele nu sunt negociabile”.

Mubarak, un factor de echilibru între arabi şi israelieni timp de decenii, recunoaşte că a folosit deseori puterea lobby-ului israelian la Washington pentru propria sa agendă. “Am exploatat israelienii în felul asta şi am semănat vrajbă între Israel şi SUA”.

Despre fostul preşedinte ales al Egiptului, musulmanul Morsi, Mubarak susţine că este apropiat al Qatarului, aliat al SUA şi loial Frăţiei Musulmane. “Qatarul va aduce evrei americani în Egipt. Vor avea paşapoarte americane şi vor începe proiecte aici şi cine mai ştie ce, şi va fi chiar mai rău”.

Mubarak a mai declarat că Morsi, în afară de faptul că este colaborator al SUA, mai lucrează şi cu organizaţia Hamas, pe care SUA şi Occidentul o consideră teroristă. „Ei sunt cei care l-au ajutat cu Revoluţia”.

Mubarak mai menţionează că în 2010 a ţinut piept americanilor. “N-am vrut să le dau o bază, un port, comunicaţii, nimic”. Deşi nu există evidenţe că o asemenea întâlnire ar fi existat.

“Aşa că au vrut să mă scoată pe bară cu orice cost”.

Există mai multe semne de întrebare legate de debarcarea lui Mubarak.

Omar Suleiman, mâna dreaptă a lui Hosni Mubarak şi şeful Securităţii egiptene a murit în condiţii extrem de suspecte în SUA. Nu au existat rapoarte care să afirme că Suleiman era bolnav, sau că s-ar fi deplasat în SUA pentru analize. Cu toate acestea Reuters a afirmat că Suleiman a murit în timpul unor analize în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor