Moscova a suspendat total cooperarea cu NATO [Ministerul de Externe rus]

Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe
Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe (John Thys/AFP/Getty Images)

Rusia a încetat orice cooperare cu alianţa militară vestică NATO, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Alexander Gruşko, potrivit The Moscow Times.

NATO a suspendat cooperarea militară şi civilă cu Rusia în primăvara anului 2014 ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova. Câteva dispute, inclusiv un incident maritim în Strâmtoarea Kerci şi retragerea SUA dintr-un tratat nuclear încheiat în timpul Războiului Rece, au deteriorat şi mai mult legăturile dintre ruşi şi blocul militar înfiinţat acum 70 de ani.

“NATO a abandonat o agendă pozitivă privind relaţiile cu Rusia. Aceasta nu mai există”, a susţinut Gruşko într-un interviu acordat agenţiei de ştiri de stat ruse RIA Novosti.

Gruşko, care a fost reprezentant permanent al Moscovei la NATO între 2012 şi 2018, a precizat că impasul curent reflectă “status quo”-ul din perioada Războiului Rece, care a dus la crearea alianţei vestice în 1947.

Înaltul diplomat a avertizat NATO cu privire la un conflict militar cu Rusia, afirmând că “toţi oamenii sensibili speră că aşa ceva nu va avea loc”.

“Ar fi o catastrofă umanitară. Sunt sigur că ei înţeleg acest lucru în Washington şi în Bruxelles”.

Interviul lui Gruşko a avut loc la o zi după ce actuali şi foşti ofiţeri militari americani şi-au exprimat temerile că lipsa comunicării între Moscova şi Washington ar putea duce la un război nuclear “din greşeală sau din cauza unor calcule eronate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe