Moldova se revarsă spre Guvern! Nu cu furci şi topoare, ci cu camioane şi maşini. Jandarmii blochează accesul protestatarilor în Piaţa Victoriei

Sute de maşini, multe dintre ele camioane de mare tonaj s-au pornit dinspre Moldova spre Bucureşti, pentru a le reaminti guvernanţilor că nu au dreptul să condamne zona la sărăcie privându-i de infrastructură.
Protest pentru autostrăzi în Moldova
Protest pentru autostrăzi în Moldova (Epoch Times România)

UPDATE: În jur de 100 de maşini au mai ajuns în Capitală din câteva sute pornite în marş. Pe drum oamenii au avut parte de tot felul de opriri - au fost opriţi inclusiv de mascaţi, a povestit un protestatar -, tirurile au făcut cale întoarsă după ce în Vrancea, pe fieful lui Marian Oprişan au început controale la tahometre etc. La Buzău oamenilor nu li s-a dat voie să intre cu maşinile prin oraş şi intimidările au continuat tot drumul, inclusiv înspre şi la Bucureşti.

Astfel, după ce au fost deviaţi pe Şoseaua de Centură, oamenii s-au trezit că, ajunşi la câteva sute de metri de Piaţa Victoriei, pe Kiseleff, accesul spre Piaţa Victoriei le este blocat. Jandarmii au barat cu maşinile trecerea iar moldovenii s-au văzut efectiv în situaţia de a nu mai putea trece.

"Am venit în ţara mea! NU pot să consider aşa ceva! Plătim taxe şi impozite. Ruşine!", şi-a strigat indignarea un protestatar.

"Vom merge în Piaţa Victoriei cu voia sau fără voia lor! Noi suntem plătitori de taxe, avem dreptul să mergem oriunde în ţara asta. Ajunşi acolo vom pune câteva bannere mari cu un mesaj foarte clar către Guvern. Dacă nu se înţelege acest mesaj, este ca şi un ultimatum, următoarea fază va fi blocarea străzilor din Moldova, să le intre bine în cap! Vom bloca de la Tişiţa în sus! De acolo nu se mai trece. Dacă după atâţia ani de zile ajungem în Bucureşti şi trebuie să ne rugăm de guvern "da' nu ne daţi şi nouă nişte bani, poate ne dezvoltăm şi noi, poate şi copiii noştri vor să rămână să muncească în Moldova!", a declarat un protestatar.

Protest pentru autostrăzi în Moldova
Protest pentru autostrăzi în Moldova (Epoch Times România)

Protest pentru autostrăzi în Moldova
Protest pentru autostrăzi în Moldova (Epoch Times România)

"Nu acceptăm să fim cetăţeni de mâna a doua!" a adăugat o altă protestatară!

"Echitate pentru Moldova!", s-a mai scandat.

După mai bine de o oră de parlamentări şi discuţii, finalmente oamenilor li s-a dat voie să ajungă cu maşinile în Piaţa Victoriei unde, atenţie, nu li s-a permis să staţioneze. Centrul Pieţei - alveola unde se protestează - era împrejmuită cu garduri metalice.

Protestatarilor le-a mai luat încă aproape o oră să găsească loc să-şi parcheze maşinile şi, într-un târziu, să ajungă pe jos lângă Guvern, unde şi-au întins două bannere uriaşe cu mesajul: Suntem sătui de minciuni! Moldova se ridică!

Mai multe informaţii despre cele întâmplate la protest puteţi afla urmărind înregistrarea video.

* * *

Sute de maşini de mare tonaj şi autoturisme au plecat în convoi dinspre Moldova spre Bucureşti, pentru a cere din nou Guvernului urgentarea celor două mari proiecte de autostradă pentru Moldova: A8 Târgu Mureş - Tg. Neamţ - Iaşi - Ungheni şi A7 Suceava - Bacău - Focşani - Buzău - Ploieşti, anunţă organizatorii protestului. Lor li se vor alătura şi şoferi/maşini din Transilvania. Coloanele de maşini ar urma să ajungă după orele 17 în Piaţa Victoriei.

Participanţii la marş solicită o întâlnire cu Prim-Ministrul României, Viorica Dăncilă, şi cu Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, pentru a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construirii Autostrăzilor A8 şi A7, esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România, relatează Hotnews.

Sute de maşini din mai multe judeţe - Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Suceava, Botoşani, Galaţi, Vrancea, dar şi din Brăila, Buzău, Harghita şi Mureş, se vor deplasa încolonate spre destinaţia finală Piaţa Victoriei, unde ar urma să ajungă după ora 17:00. De la Iaşi se va pleca sâmbătă la ora 7:00, din Piaţa Unirii”, anunţă organizatorii, asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Moldova vrea Autostradă”.

„Vrem autostrăzi în Moldova, vrem ca regiunea noastră să fie legată de Europa!

Un amplu marş de protest motorizat va avea loc pe 19 mai 2018, cu destinaţie finală Palatul Victoria din Bucureşti. Sute de maşini sunt pregătite să plece din toate oraşele Moldovei, după un program stabilit, cu joncţiune la Tişiţa la ora 12.00, după care coloana auto şi moto se va deplasa către sediul Guvernului României.

Protestul este organizat de Asociaţiile civice „Împreună pentru A8” şi „Moldova vrea Autostradă” şi îşi propune să forţeze Guvernul, Ministerul Transporturilor şi CNAIR/CNIR să pună în practică Masterplanul General de Transport al Românei, asumat şi semnat, cu termene clare şi deja de mult depăşite, pentru construirea AUTOSTRĂZII CĂTRE EUROPA – autostrada A8, Iaşi-Tg. Mureş şi a autostrăzii NORD-SUD A7, pe ruta Ploieşti-Suceava.

Autostrada A8 Iaşi-Tg Mureş este de importanţă vitală pentru regiunea Moldovei, urmând să facă legătura cu Europa, şi să permită investiţiilor străine să treacă munţii Carpaţi şi mărfurilor din Moldova să ajungă mai rapid pe piaţa europeană.

Unde suntem acum? Nepăsarea, prostia şi incompetenţa autorităţilor fac ca, deşi s-a pornit un studiu de fezabilitate pentru A8 încă de acum 11 ani, lucrurile să stea, în anul Centenarului, fix ca acum 11 ani.

Nu s-a mai mişcat absolut nimic! Dar nimic!

Termenul de recepţie asumat pentru A8 trebuia să fie 2019. Acelaşi lucru şi pentru A7, Ploieşti-Suceava, pentru care nu s-a licitat nici măcar Studiul de Fezabilitate. Aici s-a stabilit recordul mondial de incompetenţă – licitaţia a fost amânată de 15 ori, în 6 ani!

O mai mare batjocură pentru o regiune cu 5 milioane de cetăţeni români nu s-a mai pomenit.

Marşul nostru trebuie să-i facă să înţeleagă că răbdarea moldovenească s-a terminat. Nu mai acceptăm nici o amânare, am aşteptat destul, inutil şi păcăliţi de promisiuni”, scriu organizatorii pa pagina evenimentului.

(Sursa video, Radio Top Suceava)