Moldova: Regimul de vize ar putea fi abolit până în iulie 2014

"Regimul de călătorii fără viză în ţările Uniunii Europene pentru cetăţenii Republicii Moldova ar putea intra în vigoare chiar din 1 iulie 2014", a declarat raportorul Comitetului pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne al Parlamentului European, Tanja Fajon.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
01.02.2014

"Regimul de călătorii fără viză în ţările Uniunii Europene pentru cetăţenii Republicii Moldova ar putea intra în vigoare chiar din 1 iulie 2014", a declarat raportorul Comitetului pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne al Parlamentului European, Tanja Fajon.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău, Fajon s-a arătat mulţumită de faptul că "Republica Moldova a îndeplinit toate cerinţele Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize".

"Ne-am convins că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile, a adoptat măsuri de securizare a frontierelor şi asigurare a măsurilor pentru regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Vom discuta despre raportul în privinţa Republicii Moldova în şedinţa Comitetului din 12 februarie, Comitetul le va recomanda deputaţilor europeni să aprobe abolirea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Parlamentul European va lua decizia privind liberalizarea regimului de vize la începutul lunii martie. Dacă toate vor merge conform planului, sperăm ca regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova să fie abolit până la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 25 mai. Astfel, după toate procedurile, regimul de vize ar putea fi abolit deja până în iulie 2014", a subliniat Fajon.

Aceasta a menţionat faptul că Parlamentul European va continua să monitorizeze reformele din Moldova. "De asemenea, este foarte important ca cetăţenii Republicii Moldova să cunoască şi să înţeleagă corect ce înseamnă regimul fără vize. Noi am convenit cu guvernul Republicii Moldova că autorităţile vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei. Cetăţenii trebuie să ştie că vor obţine libertatea de circulaţie în ţările UE. Dar aceasta nu înseamnă că ei pot obţine un loc de muncă în UE sau solicita cetăţenia altor state. Este foarte important să se înţeleagă acest lucru", a accentuat Fajon.

"Mă bucură faptul că Republica Moldova a devenit prima ţară din "Parteneriatul Estic" care îndeplineşte toate criteriile pentru liberalizarea regimului de vize. Ieri, am primit asigurări că autorităţile adoptă toate măsurile posibile în vederea îndeplinirii cerinţelor pentru abolirea vizelor", a spus Tanja Fajon. Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat, la rândul său, că decizia trebuie luată cât mai curând posibil, ţinând cont de recomandările CE. "Noi am făcut tot ce a depins de noi ca să accelerăm acest proces şi să ne îndeplinim promisiunea dată cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat şeful executivului.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon, a avut vineri, o întrevedere cu preşedintele parlamentului, Igor Corman, iar pentru după amiaza zilei este programată o călătorie în Transnistria, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor