Moldova ocupă locul şase în rating-ul global al sclaviei

(LUIS ACOSTA / AFP / Getty Images)

Moldova ocupă locul şase în rating-ul global al sclaviei Global Slavery Index 2013 întocmit de organizaţia australiană pentru drepturile omului, Walk Free. Potrivit "Infotag", cu referire la datele cercetării, Moldova are aproximativ 32-35 mii de sclavi pe teritoriul ei, ceea ce e relativ puţin în comparaţie cu alte ţări, însă în raport cu populaţia ţării este unul dintre cei mai mari indici din lume.

De exemplu, Ucraina având o populaţie de 4,6 mil are mai puţin de 120 de mii. Ca rezultat, aceasta s-a clasat pe locul 86. O situaţie mai rea decât în Moldova poate fi observată doar în Mauritania, Haiti, Pakistan, India şi Nepal.

"Autorii ratingului au extins noţiunea de sclavie ca fiind "o situaţie sau o stare a persoanei la adresa căreia sunt exercitate, deplin sau parţial, drepturile de proprietate". Conceptul de "sclavie modernă", în opinia autorilor, include de asemenea şi dependenţa de credite şi mariajul forţat.

În rating au intrat 162 de ţări. Potrivit datelor autorilor Global Slavery Index 2013, în parametrii sclaviei moderne intră aproximativ 29,8 mil. de oameni.

India este liderul absolut printre ţările-surse de sclavi cu 13,3 mil. sclavi din 14,7 mil. oameni. Pe locul doi s-a clasat China cu 2,8 mil., iar pe locul trei s-a clasat Pakistan cu 2-2,2 mil. Pe teritoriul F.Ruse sunt 490-540 de mii.

Dacă indicele sclavilor din ţară în raport cu populaţia ţării este relativ mic, atunci conform cifrei de sclavi ruşi din lume F.Rusă ocupă locul şase. Cel mai mic indice de sclavie a fost fixat în Islanda, Irlanda şi Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Norvegia şi Suedia.