Modificarea Constituţiei se amână. Antonescu acuză CC de falsificarea rezultatelor referendumului din 2012

Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Crin Antonescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.11.2013

Modificarea Constituţiei se va amâna, a anunţat Crin Antonescu joi, pentru că "CCR a decis în mod arbitrar...că nu vor dânşii" a declarat Crin Antonescu joi, acuzând Curtea Constituţională de fraudarea rezultatelor referendumului din 2012.

Joi, în cadrul unui interviu televizat, Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că modificarea Constituţiei se amână pentru că cei de la Curtea Constituţională aşa au decis, "deşi nu au avut fundament legal" şi a acuzat public Curtea Constituţională de fraudarea referendumului din 2012 şi de respectarea unui calendar băsist.

Antonescu a precizat că nu va renunţa la proiectul modificării Constituţiei, dar acesta se amână, având în vedere decizia CC, care a hotărât că Legea referendumului este constituţională dar nu se aplică timp de un an de la intrarea ei în vigoare. USL şi-a propus organizarea referendumului pentru Constituţie odată cu prezidenţialele de anul viitor, însă CC a amânat pronunţarea deciziei abia pentru 14 noiembrie, ceea ce duce la imposibilitatea organizării referendumului odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014.

Potrivit lui Antonescu, se pare că membrii CC nu pot să se întrunească în cvorum pentru a lua o decizie în privinţa sesizării de neconstituţionalitate. Potrivit lui Antonescu, amână intenţionat intrarea în vigoare a legii, cei de CC "respectând, de fapt, un calendar" al lui Traian Băsescu.

Preşedintele PNL a mai declarat că CC a falsificat rezultatul referendumului din 2012, căci a luat în calcul un cvorum menţionat în legea pentru alegerea preşedintelui în loc să ia în calcul cvorumul stipulat în legea referendumului.

Cu acest prilej, Antonescu şi-a exprimat solidaritatea "totală" cu Ponta, declarând că se aştepta "la reciprocitate" în lucruri mari.

Întrebat dacă nu este cumva este "un pic" dezamăgit de reciprocitatea de care are parte, Antonescu a spus că este "un pic mai mult" dezamăgit. "Dar mergem mai departe alături de Victor Ponta", pe care "îl susţinem total" a completat Antonescu, precizând că oamenii vor să vadă USL funcţionând, informează Mediafax.

Pentru a intra în vigoare, Constituţia revizuită de Parlamentul majoritar USL ar trebui validată de naţiune prin referendum. USL a reuşit modificarea legii referendumului, scăzând pragul minim de prezenţă la urne de la 50% la 30%, pentru a îşi asigura cvorumul necesar.

Legea, astfel modificată, se poate aplica însă doar referendumurilor organizate la un an după intrarea ei în vigoare. Preşedintele Băsescu a atacat legea referendumului la Curtea Constituţională, ceea ce a amânat momentul intrării în vigoare a legii şi face imposibilă organizarea referendumului pentru organizarea Constituţiei odată cu alegerile prezidenţiale, aşa cum îşi dorea USL

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor