Mişu Negriţoiu acuzat de încălcarea embargoului economic impus de SUA Iranului

Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu (Ioana Florea)

Fostul director al ING România, Mişu Negriţoiu - actualmente şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) - ar fi încuviinţat în perioada 2003- 2004 o tranzacţie ilegală, care încălca la acel moment embargoul economic impus de SUA Iranului, relatează Realitatea TV, citând un document oficial al Ministerului de Finanţe al SUA. Mai mult decât atât, Mişu Negriţoiu ar fi încuviinţat modificarea conţinutului unor documente bancare pentru a ascunde că ING România s-a implicat în încălcarea embargoului.

Practic, conform sursei citate, ING ar fi jucat un rol esenţial ca bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziţionat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air. Motorul de avion era produs în SUA aşadar achiziţionarea acestuia de către o entitate din Iran încălca flagrant embargoul.

Deşi responsabilitatea ING era să verifice legalitatea tranzacţiei şi să informeze atât importatorul, cât şi exportatorul, că aceasta încalcă embargoul american şi nu poate fi efectuată, chiar în această configuraţie cu o firmă intermediară în România, ING România, condusă de Mişu Negriţoiu, fără aprobarea căruia era exclus să poată fi operate astfel de mişcări, şi Banca Tejarat au modificat conţinutul scrisorii de credit pentru a o face să fie transferabilă de către compania românească către furnizorul american, mai arată Realitatea.

Tranzacţia via ING România din 2003-2004, girată de Mişu Negriţoiu, a încălcat codul penal american, susţine OFAC (Office of Foreign Assets Control), corp de control al Ministerului american de Finanţe care se asigură că embargoul impus de SUA pe diverse pieţe este respectat.

Scandalul iscat de ancheta OFAC a precipitat într-o primă fază scoaterea lui Mişu Negriţoiu din eşalonul executiv al ING România şi mutarea sa în Consiliul de Administraţie. În 2014, Negriţoiu a părăsit ING România devenind şeful ASF.

În tot acest răstimp, Negriţoiu a susţinut că nu are nicio vină în acest scandal .

Ulterior publicării acestei ştiri de către Realitatea.net, Mişu Negriţoiu a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că acţiunile în 2003 - 204 nu a fost coordonate de el, iar asocierea numelui său cu acest scandal este speculativă:

“Acţiunile efectuate în 2003 – 2004 nu au fost niciodată coordonate de mine, în calitatea de director general adjunct. Acţiunile respective au făcut obiectul unor investigaţii interne la timpul respectiv, fără ca vreun document să menţioneze numele sau implicarea mea. Asocierea acestor fapte cu numele meu reprezintă simple presupuneri”, susţine Mişu Negriţoiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.