Mircea Duşa: Guvernul nu a majorat taxele şi impozitele cu 16%, doar Consiliile locale pot face asta

Epoch Times România
12.12.2012

Mircea Duşa a declarat miercuri că guvernul nu a adoptat o hotărâre prin care a majorat taxele şi impozitele cu 16%, ci potrivit legii, Executivul are obligaţia ca o dată la trei ani să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei.

Fiind întrebat dacă guvernul a adoptat o hotărâre prin care sunt majorate taxele şi impozitele cu 16%, ministrul de Interne a spus că este o informaţie greşită, deoarece în conformitate cu Codul Fiscal şi a legii privind taxele şi impozitele, Executivul are obligaţia ca din trei în trei ani să reactualizeze limitele minime şi maxime ale acestora cu rata inflaţiei.

,,Aveţi o informaţie greşită. În conformitate cu Codul Fiscal şi a legii privind taxele şi impozitele din trei în trei ani guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţele de a stabili impozitele şi taxele locale este a Consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici pentru că în Codul fiscal la partea de impozite şi de taxe locale pot prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%. Deci nu a stabilit guvernul, nici nu a majorat taxele şi impozitele, a făcut doar o precizare prevăzută în lege legată de limitele minime şi maxime aşa cum prevede Codul Fiscal”, a spus el la Palatul Parlamentului.

La remarca unui jurnalist care a afirmat că este aceeaşi HG pe care Victor Ponta a retras-o înainte de alegeri, Duşa a precizat că atributul de a stabili impozitele şi taxele locale este a Consiliilor locale. ,,Insistaţi şi insistaţi necunoscând legea. Eu încă o dată vă precizez că atriibuţiile şi atributul de a stabili impozite şi taxe locale este al Consiliilor locale şi eu sunt convins că fiecare autoritate locală în funcţie de veniturile pe care le au şi de posibilităţile care sunt la nivelul localităţilor vor stabili taxe decente, aşa cum prevede legea”, a susţinut ministrul.

,,Repet, veţi vedea cu cât cresc impozitele sau scad taxele locale după ce se adoptă hotărârea de către Consiliile locale”, a subliniat Mircea Duşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor