"Miracolul din Durango". Avion prăbuşit, toată lumea scapă

Avion prăbuşit în Mexic
Avion prăbuşit în Mexic (captură video)

O aeronavă comercială a companiei Aeromexico s-a prăbuşit marţi după-amiază, 31 iulie, în statul Durango, din nordul Mexicului. Cu puţin timp înainte de ora 16.00 (locală) şi la doar câteva minute după decolare, aeronava – modelul Embraer 190 - a căzut în incinta poligonului aeroportului, situat la aproximativ 40 minute de centrul oraşului.

La bordul zborul AM2431, cu destinaţia Mexico City, călătoreau 99 de pasageri: 88 de adulţi, nouă minori şi doi bebeluşi, plus patru membri ai echipajului. "Cel mai important lucru este că nu am avut nicio persoană care şi-a pierdut viaţa", a declarat guvernatorul statului, José Rosas Aispuro, într-o conferinţă de presă. Secretarul de Comunicare şi Transport, Gerardo Ruiz Esparza, a asigurat că toate persoanele aflate la bordul avionului au fost tratate în diferite spitale după incident.

Alejandro Cardoza, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Stat pentru Protecţia Civilă, a detaliat că aproximativ 85 de persoane au suferit leziuni minore şi că incendiul care a izbucnit după coliziunea avionului cu solul a fost stins, potrivit Reuters. "Mulţi [pasageri] au reuşit să părăsească avionul pe picioarele lor", a spus Cardoza. Cel mai grav rănit este pilotul Carlos Galvan Mayrán, potrivit autorităţilor. Marţi după-amiază, a fost supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă la un spital local din cauza unei leziuni cervicale. "Este raportat grav, dar stabil", a spus Rosas Asipuro.

Cardoza a explicat că incidentul a avut loc atunci când avionul a fost lovit „brusc“ de o rafală de vânt în timp ce decola de pe aeroportul Internacional Guadalupe Victoria din Guadalupe. Vântul a făcut ca avionul să coboare "brusc" şi să aterizeze atingând solul cu aripa stângă. "Cele două motoare s-au desprins de avion", a declarat Cardoza, care a adăugat că autorităţile aeronautice civile vor oferi versiunea oficială asupra incidentului.

Guvernul mexican a creat o comisie specială pentru a investiga cauzele accidentului, care va include participarea Comitetului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din Statele Unite şi a producătorului Embraer.

Aeronava, care avea o vechime de 10 ani, s-a deplasat la mai mult de 300 de metri de pistă după cădere.

La un sfert de oră după accident au sosit primele ambulanţe. Vehiculele au condus răniţii în două spitale private şi alte patru spitale publice, inclusiv spitalul militar din regiune, în funcţie de severitatea leziunilor lor.

Mai multe informaţii: Milenio, BBC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe