Test eşuat: Noua rachetă “invincibilă” a lui Putin se prăbuşeşte după 35 km de zbor

(Getty Images)

O nouă rachetă hipersonică lăudată de conducerea Rusiei a fost până acum un eşec, potrivit unor surse din sectorul de informaţii american care au precizat că în toate testele efectuate până acum racheta s-a prăbuşit.

În discursul despre Starea Naţiunii susţinut în luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova a dezvoltat un arsenal de arme hipersonice “invincibile” proiectate să evite interceptarea, inclusiv o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, potrivit Washington Free Beacon.

“Lansarea şi testele terestre ale rachetei permit crearea unui nou tip de armă, o rachetă nucleară strategică propulsată de un motor nuclear”, a afirmat la acea vreme Putin. “Raza de acţiune este nelimitată. Racheta poate efectua manevre pe o perioadă nelimitată de timp”.

SUA a ignorat în mare parte racheta la acea vreme, afirmând că aceasta nu reprezintă o ameninţare. Iar luni, 21 mai, unele surse au declarat pentru CNBC că adevărul este şi mai complex: racheta nu a zburat niciodată mai mult de câteva minute în testele la care a fost supusă până acum.

Racheta de croazieră a fost testată de patru ori în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, fiecare test terminându-se cu prăbuşirea rachetei, potrivit unor surse care au discutat sub condiţia anonimatului cu CNBC. În cadrul celui mai lung test, racheta a zburat timp de 2 minute pe o distanţă de 35 km înainte să se prăbuşească. În cadrul celui mai scurt test, racheta s-a prăbuşit după doar patru secunde.

Principala problemă, susţin sursele, este aceea că racheta nu poate face trecerea de la motorul standard cu gaz la motorul ce funcţionează cu energie nucleară, despre care se presupune că ar oferi rachetei o rază de acţiune nelimitată. CNBC a raportat că oficiali de rang înalt ai Kremlinului au ordonat testele în ciuda protestelor inginerilor, care ar fi afirmat că racheta nu este pregătită.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a negat marţi testele eşuate raportate.

“Ascultaţi-l pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi credeţi în el”, a afirmat Peskov.

Rapoartele media privind testele eşuate ale noii rachete sunt publicate la o săptămână după ce oficiali americani au avertizat că Rusia a testat cu succes vehicule hipersonice care pot transporta focoase nucleare şi pot ocoli sistemele actuale de apărare antirachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe