Minunata staţiune cu iz de istorie Dubrovnik. Partea a II-a (video)

Dubrovnik este unul dintre cele mai frumoase oraşe croate şi una dintre staţiunile turistice la Marea Mediterană, fiind aşezat la poalele muntelui San Sergio. Puteţi gândi că este scenografia unei istorii milenare, dar prin miracol acest oraş s-a conservat până în timpurile moderne cu frumuseţea sa intactă.
Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik, Croaţia (Pixabay.com)

Cunoscut odinioară sub numele Ragusa, oraşul Dubrovnik nu este doar cel mai frumos oraş din Croaţia, ci şi una dintre cele mai strălucite aşezări de pe malurile Mării Adriatice. Fondat de greci, care l-au numit Epidaurum, oraşul a fost invadat de slavi în jurul anului 614. Mulţi dintre locuitorii de aici au fugit pe insuliţa stâncoasă pe care acum se află oraşul vechi.

Dubrovnik întâmpină vizitatorii cu ziduri înalte de 25 de metri, cu contrastul impresionant dintre acoperişurile portocalii de ţiglă, albastrul senin al cerului şi albul zidurilor cladirilor. Zidurile alb-cenuşii, aliniate, ca şi arhitectura cădirilor, ascund străduţe pietonale placate cu piatră, mărginite de biserici, muzee, restaurante şi cafenele.

Labirintul străduţelor umbrite sau pline de soare ale cetăţii vechi de sute de ani, vă îmbie la plimbări romantice alături de turişti din toate colţurile lumii.

Dubrovnik, portul - Croaţia
Dubrovnik, portul - Croaţia (Pixabay.com)

Oraşul are una dintre cele mai frumoase străzi din lume, care se numeşte Placa (Strada Mare). Dubrovnik, denumit şi ''bijuteria Adriaticii'' pentru frumuseţea sa, este, de fapt, bijuteria cu bijutieri: o încântătoare explozie de forme şi culori se revarsă din vitrinele bijutierilor care lucrează pe străduţele din oraşul vechi.

Acesta este unul dintre cele mai vechi şi cunoscute meşteşuguri ale cetăţii, iar câteva dintre atelierele locale folosesc metode şi modele vechi de sute de ani (secolele XIII-XIV ). Modelul specific oraşului este o sferă din aur sau argint filigranat, repetat în cercei sau pandantive: preţurile sunt cam mari.

Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik, Croaţia (Pixabay.com)

Unde puteţi mânca în Dubrovnik?

Fiind un oraş-port, vizitatorii pot degusta mâncăruri pe bază de peşte, fructe de mare, creveţi sau scoici. Mesele îmbelşugate sunt încărcate şi cu deserturi gustoase ca de exemplu rozata - o cremă caramel delicioasă, de asemenea, gogoşi cu brânză, cremşnitul sau Paprenjak, biscuiţi aromaţi de diferite forme şi ştrudele cu cireşe, mere sau brânză.

Alături de aceste delicii culinare, puteţi degusta lichiorul de nuci, care este grozav! Cine doreşte restaurante cu decoruri clasice poate opta pentru Teatar. Răsfăţurile culinare din acest oraş nu trebuie ratate, deoarece gustul este extraordinar. Restaurante cu preparate tradiţionale se găsesc în partea veche a oraşului spre Stati Grad, unde veţi găsi aperitive cu brânză de oaie, slănină, plăcinte cu brânză şi carne, supe de fasole uscată şi porumb.

Viaţa de noapte este întreţinută de terase, baruri, cluburi şi restaurante. Cel mai popular club este Latino Club Fuego, pentru muzică live Clubul Troubadour Cafe, iar pentru un pahar de vin şi bere, barurile Sky Bar şi Irish Bar. Lăsaţi-vă condus pe străduţele strâmte ce ascund restaurante intime, magazine, cafenele, majoritatea foarte pitoreşti.

Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik, Croaţia (Pixabay.com)

Dacă doriţi, la final, puteţi face o baie în Marea Adriatică. De asemenea, puteţi sări de pe pontoane special amenajate la baza cetăţii, să mergeţi 10 minute cu vaporaşul pe insula Lockrum sau pe plajele insulei Elafitsi.

Toată Coasta Dalmată are nisip fin şi ape clare unde se văd peştişori şi vietăţi inofensive. Sunt o mulţime de lucruri frumoase şi deosebite de văzut, dar pentru aceasta trebuie să alocaţi aproximativ o săptămână pentru a nu le face pe fugă, chiar merită, nu degeaba se spune că: ''Dubrovnik merită văzut măcar o dată''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură