Ministrului german al educaţiei i s-a retras titlul de doctor, după ce s-a stabilit că a plagiat

Ministrul german al educaţiei, Annette Schavan
Ministrul german al educaţiei, Annette Schavan (Sean Gallup / Getty Images)

Universitatea din Düsseldorf a decis marţi să-i retragă titlul de doctor ministrului german al educaţiei, Annette Schavan, după ce consiliul instituţiei a stabilit că aceasta şi-a plagiat lucrarea de doctorat, relatează Süddeutsche Zeitung.

După consultări care au durat mai multe ore, membrii Consiliului Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Düsseldorf au stabilit că Annette Schavan a plagiat şi i-au retras titlul de doctor obţinut în urmă cu 33 de ani, a anunţat preşedintele Consiliului, profesorul Bruno Bleckmann.

12 membri au votat pentru retragerea titlului, 2 împotrivă şi unul s-a abţinut.

Schavan, în vârstă de 57 de ani, poate ataca decizia în instanţă.

Acuzaţiile de plagiat au apărut pentru prima dată în aprilie 2012, când un blogger a acuzat-o pe politiciana creştin-democrată că a folosit citate întregi din alte lucrări fără a le pune în ghilimele. Astfel, cel puţin 130 din cele 351 de pagini ale lucrării au fost plagiate.

Annette Schavan, o apropiată a cancelarului german, Angela Merkel, a recunoscut că există o serie de omisiuni în lucrarea sa, dar a negat acuzaţiile de plagiat.

În 2011, ministrul apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi el un apropiat al cancelarului, a demisionat după ce i s-a retras titlul de doctor, tot din cauza unui plagiat.

A fost urmat în decurs de doar trei luni de eurodeputata liberală Silvana Koch-Mehrin, care a renunţat la funcţiile deţinute în PE, în urma unor acuzaţii de plagiat.

Presa germană apreciază că şi Annette Schavan va trebui să demisioneze în urma deciziei Universităţii din Düsseldorf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe