Ministrul Sănătăţii solicită susţinere din partea ambasadorului Franţei pentru producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii (Epoch Times România)
Ana Petrescu
13.02.2013

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a cerut sprijin ambasadorului Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, pentru elaborarea pachetelor de servicii medicale, cât şi în legătură cu producţia de vaccinuri de către Institutul Cantacuzino, informează b365.ro. La întâlnirea pe care ministrul Sănătăţii a avut-o marţi cu ambasadorul Franţei la Bucureşti, cei doi au purtat discuţii despre strategia naţională în domeniul sănătăţii şi principalele direcţii de reformă pe care Ministerul le urmăreşte în 2013, relevă comunicatul instituţiei.

Eugen Nicolăescu a pus accentul pe importanţa schimbului de experienţă cu partea franceză, pentru dezvoltarea sistemului sanitar românesc prin care să sprijine cetăţeni români şi să le ofere posibilitatea de a atinge o stare cât mai bună de sănătate, lucru ce ar contribui la creşterea calităţii vieţii acestora.

Nicolaescu a solicitat sprijin în elaborarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi complementar, având în vedere experienţa foarte bună a Franţei, precum şi cu privire la producţia vaccinurilor de către Institutul Cantacuzino.

Ambsadorul Franţei, Philippe Gustin, a a remarcat, în cadrul discuţiilor cu ministrul Nicolăescu, remarcat liniile principale pe care se bazează autorităţile române pentru îndeplinirea obiectivelor. În plus, oficialul francez a reiterat importanţa activităţilor medicale de prevenţie pentru îmbunătăţirea indicatorilor de sănătate naţională, se arată în documentul instituţiei.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, Eugen Nicolăescu declara că Institutul Cantacuzino îşi va relua activitatea, în urmă alocării de la bugetul pe acest an a sumei de opt milioane de lei. Unitatea medicală urmează să producă 1,5 milioane de doze pentru sezonul 2013-2014.

"Am prins în bugetul pe anul 2013 suma de opt milioane de lei pentru pregătirile necesare reluării activităţii Institutului Cantacuzino. După ce vor fi alocaţi banii, ei au zis cu aproximaţie şase luni pentru a finaliza toate lucrările, astfel încât să aibă GMP (Good Manufacturing Practice - n.r.), să-şi finalizeze linia de fiolaj şi tot ce mai au pe acolo. Pentru sezonul viitor vom face 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Ei mi-au promis că la 30 septembrie sunt cu totul puşi la punct ", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a adăugat că pentru Institutul Cantacuzino mai sunt pregătite încă două milioane de lei, sumă ce va servi preluării “secţiei care este închisă la Antibiotice Iaşi”.

"Şi avem două milioane de lei tot pentru ei (Institutul Cantacuzino - n.r.), pentru acţiuni nedesfăşurate. Altfel spus, două milioane de lei este suma care n-a fost prinsă pe un anume proiect, este prinsă tot pentru Institutul Cantacuzino, pentru preluarea secţiei care este închisă la Antibiotice Iaşi. Aveau o secţie acolo la Iaşi, pe care vom încerca s-o transferăm la Bucureşti. Rămâne să facem o analiză. Eu am prins o sumă care să asigure şi alte tipuri de vaccinuri", a completat Nicolăescu.

În opinia ministrului, România trebuie să devină independentă pe principalele tipuri de vaccinuri şi chiar un exportator al acestor produse în zonă.

"Încă nu pot spune despre ce vaccinuri vorbesc, dar cu certitudine unul este vaccinul antigripal", a precizat Eugen Nicolăescu.

Încă de la data de 21 decembrie 2012, Eugen Nicolăescu (PNL) declara că prioritat, atunci când va prelua mandatul de ministru al Sănătăţii va fi repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino. Liberalul preciza atunci că este indignat cu privire la hotărârea “unor persoane” de a închide institutul.

"România are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino. A fost o bătaie de joc ceea ce s-a întâmplat cu acest institut. Este de neacceptat şi, dacă voi putea să găsesc vinovaţii, o voi face. Mi s-a spus că, cu 10 milioane de euro, în şase luni institutul şi-ar putea relua activitatea, mai mult de atât, ar putea exporta vaccinuri. România are nevoie de acest institut. Reluarea activităţii la Cantacuzino este un semnal pentru populaţie că erorile se corectează", explica Nicolaescu la audierea în comisiile de specialitate din Parlament pentru avizarea propunerii sale la conducerea Ministerului Sănătăţii.

Anul trecut, din cauza închiderii liniei de producţie a Institutului Cantacuzino, dozele pentru vaccinarea antigripală au fost cumpărate din străinătate, 2012 fiind primul an în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri produse autohton.
În ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

În februarie 2010 a început declinul Institutului Cantacuzino, care se numără printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor,pentru că îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

Astfel, mai multe programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost nevoite să importe vaccinuri din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor