Ministrul iranian de Externe ironizează atacul Israelului: Au fost mai mult ca nişte jucării cu care se joacă copiii noştri

Hossein Amirabdollahian
Hossein Amirabdollahian (YouTube Screenshot)
Redacţia
20.04.2024

Ministrul iranian de Externe a refuzat, vineri, să recunoască faptul că Israelul se află în spatele recentului atac asupra ţării sale şi a descris armele folosite ca fiind mai degrabă jucării pentru copii.

"Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută nu a fost un atac", a declarat Hossein Amirabdollahian, într-un interviu acordat lui Tom Llamas de la NBC News. "Au fost mai mult ca nişte jucării cu care se joacă copiii noştri - nu drone".

Amirabdollahian, care a vorbit cu NBC News în New York, unde participa la o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat că Iranul nu plănuieşte să răspundă decât dacă Israelul lansează un atac semnificativ.

"Atât timp cât nu există un nou aventurism din partea Israelului împotriva intereselor noastre, atunci nu vom avea noi reacţii", a spus el.

Dar ministrul a avertizat că, dacă Israelul va ataca Iranul, răspunsul va fi rapid şi sever.

"Dacă Israelul întreprinde o acţiune decisivă împotriva ţării mele şi acest lucru ne este dovedit", a spus el, "răspunsul nostru va fi imediat şi la maximum şi îi va face să regrete".

Recentul ciclu de violenţe dintre Israel şi Iran a început la 1 aprilie, când Israelul a bombardat o clădire consulară iraniană din capitala siriană Damasc, ucigând doi generali şi cinci ofiţeri din Corpul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Iranul a răspuns 12 zile mai târziu, lansând un atac militar direct, fără precedent, asupra Israelului, implicând peste 300 de rachete şi drone. Cu toate acestea, atacul nu a provocat daune semnificative.

Aproape toate rachetele şi dronele au fost interceptate de forţele israeliene, americane şi de alte forţe aliate.

Amirabdollahian a declarat că atacul s-a dorit a fi "un avertisment". "Am fi putut lovi Haifa şi Tel Aviv", a spus el. "Am fi putut, de asemenea, să vizăm toate porturile economice ale Israelului".

"Dar linia noastră roşie au fost civilii", a adăugat el. "Am avut doar un scop militar".

Deşi Iranul a fost blocat într-un război din umbră cu Israelul timp de decenii, Iranul înarmând şi antrenând forţe aliate ostile Israelului în Liban, Siria, Yemen şi enclava palestiniană Gaza, barajul aerian iranian a marcat prima dată când Teheranul a organizat un atac militar deschis împotriva Israelului.

În zilele care au urmat, administraţia preşedintelui american Joe Biden a îndemnat Israelul să dea dovadă de reţinere şi să nu efectueze un atac de represalii care ar putea declanşa un război în toată regula între cei doi adversari de lungă durată.

Totuşi, Israelul a ripostat joi seară, lovind un aerodrom militar din apropierea oraşului Isfahan din centrul Iranului.

Instalaţiile nucleare din zonă nu au fost avariate, potrivit presei de stat iraniene, şi nu au fost raportate victime.

Atacul a fost minimalizat de mass-media de stat iraniană şi a fost întâmpinat în mare parte cu tăcere din partea oficialilor israelieni. Domeniul de aplicare limitat al atacului şi lipsa declaraţiilor publice ulterioare par să indice faptul că ambele părţi caută să reducă tensiunile, au declarat experţii.

Oficialii americani au făcut apel la calm. "Nu vrem să vedem escaladarea acestui conflict", a declarat vineri secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Administraţia Biden a acuzat Iranul că este "complice" la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, citând efortul de ani de zile al Teheranului de a înarma şi antrena militanţii Hamas din Fâşia Gaza.

Iranul se laudă cu sprijinul său pentru Hamas, dar guvernul iranian a declarat că nu a ordonat sau coordonat atacul din 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane.

În interviul său, Amirabdollahian a declarat că Iranul nu a avut cunoştinţă în prealabil de atacul Hamas, adăugând că acest grup nu este o organizaţie teroristă, ci o mişcare de eliberare care se opune ocupaţiei israeliene a teritoriului palestinian.

El l-a numit pe premierul israelian Benjamin Netanyahu "dement" şi a dat vina pe guvernul israelian pentru blocarea negocierilor privind ostaticii.

Totodată, Amirabdollahian a acuzat Israelul că face cereri excesive pentru a compensa eşecul de a-şi îndeplini obiectivele în războiul din Gaza.

"Nu a reuşit să distrugă Hamas sau să aresteze liderii din interiorul Gaza, nu a reuşit să dezarmeze Hamas, nu a reuşit să distrugă armele şi echipamentele", a declarat Amirabdollahian.

"Prin urmare, a trebuit să recurgă la uciderea de femei şi copii", a adăugat el, "iar acum, la masa negocierilor, încearcă să obţină ceea ce nu au putut obţine pe teren".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor