Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, acuză grave nereguli la Biblioteca Pedagogică din Bucureşti

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei
Remus Pricopie, ministrul Educaţiei (Epoch Times România)

Corpul de Control al Primului Ministru va efectua o anchetă la Biblioteca Pedagogică Naţională, la cererea Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, care a reclamat că 4.000 de cărţi de patrimoniu, dintre care 189 de cărţi vechi, din perioada 1642-1850, nu au mai putut fi identificate în inventarul instituţiei. Informat despre presupusele nereguli de la bibliotecă, premierul Ponta a declarat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că îşi va trimite Corpul de Control să investigheze şi i-a cerut ministrului să informeze "şi alte instituţii ale statului", căci, în viziunea sa, problemele de la bibliotecă ar putea fi de natură penală:

"Eu o să cer Corpului de Control să facă o anchetă rapidă acolo, dar să fie informate şi alte instituţii ale statului, că nu cred că e doar o problemă administrativă, cred că e o problemă penală", i-a cerut Ponta lui Remus Pricopie, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Reamintim că la începutul lui ianuarie 2014, reprezentanţi ai asociaţiilor bibliotecarilor, salariaţi ai Bibliotecii Pedagogice şi studenţi la litere din Capitală au protestat împotriva deciziei Guvernului de a desfiinţa Biblioteca Pedagogică, instituţie cu o tradiţie de 133 de ani, transformând-o într-o secţie a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). Măsura desfiinţării bibliotecii a fost dispusă printr-o ordonanţa adoptată în decembrie 2013 şi se fundamentează pe faptul că Biblioteca Pedagogică funcţionează într-un imobil retrocedat.

Bibliotecarii au acuzat că decizia guvernului a fost luată fără un studiu de impact, fără o minimă documentare la faţa locului şi au reclamat că BCU nu are spaţiu să depoziteze decât 50.000 din cele 450.000 de cărţi din patrimoniul Bibliotecii Pedagogice.

"Nimeni nu a realizat un studiu de impact al acestui demers. Nimeni nu a analizat la BCU Bucureşti spaţiile pentru a vedea dacă colecţiile Bibliotecii Pedagogice îşi găsesc loc în această bibliotecă. Se uită apoi şi faptul că BCU este o bibliotecă universitară cu o anumită destinaţie şi cu o anumită structură a colecţiilor, ca şi în alte state europene. Totul însă s-a făcut din birou, fără cunoaşterea şi analizarea situaţiei din teren. Nu au fost consultaţi nici specialiştii din domeniul pedagogiei, nici facultăţile de ştiinţe ale educaţiei, nici asociaţiile profesionale ale bibliotecarilor din România”, au acuzat bibliotecarii, care au afirmat că şi problema sediului în care funcţionează biblioteca ar fi putut fi rezolvată, Ministerul Educaţiei având posibilitatea să cumpere clădirea de la proprietar.

Două luni mai târziu, Remus Pricopie îi acuza pe bibliotecari de dispariţia a 4.000 de cărţi de patrimoniu şi de depozitarea fondului de carte al bibliotecii în condiţii improprii. Pricopie a lăsat să se înţeleagă că protestele angajaţilor Bibliotecii Pedagogice au legătură cu lipsa cărţilor din inventar:

"Personalul de acolo a îngreunat procesul de transfer de la fosta instituţie Biblioteca Pedagogică la noua instituţie, au continuat să folosească ştampile şi după ordonanţă. (..) În Biblioteca Pedagogică sunt cărţi vechi, cărţi de patrimoniu. Unele există, sunt în continuare acolo. Dar 3.989 de cărţi nu au putut fi identificate în inventar până în acest moment. Iar dintre aceste 3.989 de cărţi, 189 de cărţi sunt publicate între 1642 şi 1850. În momentul în care mi-au fost aduse la cunoştinţă aceste informaţii, am început să înţeleg de ce am avut miting, de ce nu s-a dorit realizarea inventarului", a acuzat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că la Biblioteca Pedagogică nu a mai fost un inventar "ca la carte" din 1984 şi a acuzat şi alte nereguli, respectiv faptul că directorul bibliotecii s-ar fi numit singur, iar contabilul şi-ar fi dat un spor de 1.000 de lei. "Avem obligaţia să respectăm legea", a adăugat ministrul.

Pricopie a mai declarat că nu vrea să acuze deocamdată pe nimeni şi că a cerut sprijinul Corpului de control al primului ministru, pentru ca împreună cu echipa Ministerului Educaţiei să verifice dacă cele aproape 4.000 de cărţi de patrimoniu sunt depozitate undeva.

Ministrul a mai anunţat că va cere tuturor instituţiilor din subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) să inventarieze toate bibliotecile: "Nu sunt doar cărţi, pot fi tablouri şi sunt tablouri de patrimoniu în inventarul Ministerului Educaţiei în sensul larg, sunt scrisori de patrimoniu, sunt multe alte documente pe care vreau să verificăm dacă se află acolo unde ar trebui să se afle, dacă respectăm patrimoniul şi gestiunea pe care o avem şi să intrăm în legalitate", a explicat Pricopie.

Pricopie a declarat că, după ce va corela informaţiile ce vor rezulta în urma investigaţiei Corpului de Control al Primului Ministrului cu rezultatele investigaţiilor echipei Ministerului Educaţiei, va sesiza şi Parchetul. "Condiţiile în care stau acele cărţi sunt absolut inadmisibile. (...) Plouă prin acoperiş, este umezeală în subsol, iar jumătate de milion de volume de carte stau în condiţii neadecvate (...) dar în momentul în care am solicitat să vedem aceste cărţi, n-a dat nimeni niciun răspuns, toţi au ridicat din umeri" şi-a exprimat Pricopie nemulţumirea la adresa conducerii Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C.Petrescu."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne