Ministru britanic: Măsurile cu privire la emigraţia din UE în Anglia se vor aplica egal cetăţenilor din toate statele membre

Întâlnirea ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean cu David Lidington, ministru pentru Europa al Regatului Unit
Întâlnirea ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean cu David Lidington, ministru pentru Europa al Regatului Unit (Epoch Times România)

Ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington, aflat într-o vizită la Bucureşti la invitaţia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă că măsurile pe care Regatul Unit le va lua în legătură cu emigraţia cetăţenilor Uniunii Europene (UE) în ţara sa, “cu privire la accesul la beneficiile sociale, la locuinţe, sistemul medical şi alte servicii” nu vor fi discriminatorii, ci „se vor aplica în mod egal cetăţenilor din toate statele membre”.

“În Marea Britanie construim un sistem de imigraţie care să funcţioneze în interesul nostru naţional, susţinând economia noastră prin atragerea celor mai bune talente din întreaga lume, inclusiv din România şi Bulgaria, iar în acelaşi timp să ne protejeze serviciile publice şi sistemul de asigurări sociale şi încercând să pună capăt imigraţiei ilegale şi abuzurilor la adresa sistemului. Luna trecută premierul nostru a avut o reuniune cu miniştrii pe această temă şi noi avem în vedere nişte reguli comune cu privire la accesul la beneficiile sociale, la locuinţe, sistemul medical şi alte servicii. Orice măsuri cu privire la emigraţia din UE în Marea Britanie se vor aplica în mod egal cetăţenilor din toate statele membre. Nu va fi nicio discriminare cu privire la origine”, a declarat David Lidington, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Referitor la ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii la începutul anului 2014 pentru lucrătorii români şi bulgari, oficialul britanic a precizat că, deşi sunt “îngrijorări de înţeles” pe această temă, Marea Britanie nu se va opune deschiderii pieţei muncii pentru aceste două ţări, relaţia bilaterală dintre Anglia şi România fiind mult prea importantă “pentru a permite acestei teme să devină una problematică”.

“Acesta este un subiect important, care ridică îngrijorări de înţeles, dar eu cred că relaţia noastră valorează prea mult pentru a permite acestei teme să devină una problematică. Şi vreau să fiu clar. Marea Britanie îşi va deschide piaţa muncii lucrătorilor români şi bulgari de la începutul lui 2014. Este obligaţia noastră prin Tratat să facem asta şi nu avem nicio intenţie să procedăm altfel. Recunoaştem impactul pozitiv al cetăţenilor europeni care pun în practică libertăţile lor fundamentale. De aceste libertăţi se bucură zilnic şi nu mai puţin de 1,5 milioane de cetăţeni britanici care trăiesc şi lucrează sau studiază în alte ţări din UE“, a declarat ministrul pentru Europa al Regatului Unit.

David Lidington a evidenţiat importanţa ridicării barierelor pentru libera circulaţie în UE. De asemenea, oficialul britanic a adăugat că guvernul de la Londra apreciază şi recunoaşte contribuţia românilor care muncesc în Marea Britanie în domeniul construcţiilor al agriculturii şi asistenţei medicale.

Totodată, Lidington a precizat că guvernul londonez doreşte să se asigure ca cetăţenii români şi bulgari nu sunt "exploataţi de reţelele de criminalitate sau de angajatori fără scrupule", aşa cum s-a întâmplat cu alte persoane din UE cărora li s-a permis accesul fără a exista un control pe piaţa muncii.

Oficialul englez a mai menţionat că parteneriatul strategic cu România, ce a fost încheiat în 2011 are "o importanţă crucială". În acest context, Lidington a anunţat că exporturile Marii Britanii în România au crescut cu 36% în ultimii doi ani.

De asemenea, ministrul britanic pentru afaceri europene a subliniat că există interes din partea companiilor britanice pentru sectorul informatic din România, precizând că englezii au făcut deja mari investiţii în acest domeniu în Cluj şi Iaşi. David Lidington a mai adăugat că firmele britanice au realizat investiţii în România şi în domeniul energiei, energiei nucleare şi telecomunicaţiilor.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a făcut, la rândul său, miercuri un apel către formatorii de opinie din Regatul Unit să evite conotaţiile negative privitoare la români, precum declaraţiile despre "turismul de beneficii sociale". Oficialul român a precizat că nu există argumente solide care să susţină existenţa acestui fenomen.

Marea Britanie rămâne angajată în UE

Ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington, aflat într-o vizita la Bucureşti, a declarat miercuri că Marea Britanie va rămâne angajată în Uniunea Europeană.

Oficialul englez a mai precizat că Anglia este poate singurul stat vestic care rămâne entuziast cu privire la extinderea Uniunii, un stat care susţine eforturile României în acest sens în Politica de Vecinătate adresată ţărilor din Europa de Est, cât şi în sprijinirea ţărilor din Balcanii de Vest.

Ministrul britanic pentru afaceri europene a mai menţionat că Londra este interesată să dezvolte parteneriatul pe care îl are cu România. În acest context, oficialul britanic a adus în discuţie colaborarea din NATO, contribuţia României în Afganistan, în lupta antiteroristă la nivel internaţional pentru combaterea criminalităţii informatizate şi de expertiza ţării noastre cu privire la Siria şi alte ţări arabe.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, David Lidington a afirmat că nu există niciun motiv pentru care aceasta să nu poată deveni stat membru al Uniunii Europene şi că Marea Britanie, alături de România va încurajare aderarea acestei ţări la UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne