Miniştrii de externe ai NATO vor dezbate confruntarea din Strâmtoarea Kerci şi impasul legat de tratatul INF

Steag NATO.
Steag NATO. (Getty Images)

Confruntarea maritimă din Strâmtoarea Kerci dintre Rusia şi Ucraina, precum şi tratatul privind rachetele încheiat în timpul Războiului Rece se vor afla în topul agendei reuniunii din Bruxelles a miniştrilor de externe şi diplomaţilor din cele 29 de state membre ale NATO, potrivit RFE/RL.

Înaintea întâlnirii de marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut ca Rusia să elibereze navele ucrainene şi echipajele lor capturate în confruntarea de la sfârşitul lunii noiembrie în zona peninsulei ucrainene anexate de ruşi, Crimeea.

“Nu există nicio justificare pentru această utilizare a forţei. Facem apel la calm şi cumpătare. Rusia trebuie să elibereze marinarii şi navele ucrainene”, a afirmat Stoltenberg luni.

Cel puţin 12 dintre marinarii ucraineni reţinuţi de Kremlin sunt în aşteptarea procesului pentru presupusa încălcare a graniţei ruseşti şi vor rămâne în custodia autorităţilor timp de două luni.

Pe de altă parte, diverşi oficiali americani încearcă să strângă aliaţi pentru susţinerea poziţiei că Rusia ar fi încălcat Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), din 1987, prin testarea şi apoi desfăşurarea unei rachete interzise de acest acord.

Oficiali americani şi aliaţi europeni au făcut schimb de informaţii detaliate despre racheta respectivă, iar săptămâna trecută directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, Dan Coats, a indicat pentru prima oară date specifice privind modul în care ar fi testat Rusia această armă.

Deşi Moscova a negat în repetate rânduri că a încălcat tratatul INF, după ani de zile a recunoscut în final existenţa rachetei identificate de Washington.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna octombrie că SUA se va retrage din INF.

De asemenea, NATO va găzdui şi o întâlnire extinsă a Consiliului Atlanticului de Nord, pentru a implica miniştrii de externe din Georgia şi Ucraina. Rusia s-a opus vehement eforturilor NATO de a accepta foste state sovietice în alianţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe