Ministerul Sănătăţii: La nivel naţional nu se înregistrează epidemie de meningită virală

Ministerul administraţiei şi internelor. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
16.06.2012

Raportul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că la nivel naţional nu se înregistrează epidemie de meningită virală, informează un comunicat al ministerului Sănătăţii.

Conform aceluiaşi raport al INSP, în prezent, în judeţul Suceava se înregistrează un număr crescut de cazuri de meningită virală, 42, dintre care 36 doar în municipiul Suceava, cazuri consemnate în ultimele două săptămâni în mai multe grădiniţe şi şcoli din oraş.

Dintre cele 36 cazuri, 18 cazuri (17 copii şi un adult) constituie un focar într-o grădiniţă din municipiu, care a generat alte 10 cazuri de meningită virală secundare în colectivităţi de copii şcolari şi preşcolari din oraşul Suceava.

Potrivit comunicatului, restul de 8 cazuri nu au legătură epidemiologică directă cu focarul şi nici între ele.

Totodată, s-au înregistrat alte 6 cazuri de îmbolnăvire în diferite localităţi ale judeţului, fără nicio legatură cu cele din municipiul Suceava. Dintre acestea doar 3 constituie un focar, într-o localitate rurală din judeţ.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceva au intensificat supravegherea epidemiologică la nivelul judeţului în special în colectivităţile de copii pentru a identifica alte cazuri şi au diseminat recomandări de prevenire a creşterii numărului.

Rezultate preliminare ale probelor biologice de la focarul iniţial din municipiul Suceava confirmă îmbolnăvire cu enterovirus.

Ministerul Sănătăţii informează că enterovirusurile circulă în sezonul cald, primăvara şi vara, şi se transmit pe cale fecal-orală, prin mâini murdare, alimente şi obiecte contaminate. În colectivităţile de copii, transmiterea este favorizată de deficienţe de igienă personală (spălatul mâinilor).

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a derulat activităţi de dezinfecţie în colectivităţi şi a distribuit substanţe dezinfectante.

Pentru a preîntâmpina apariţia unor noi focare, reprezentanţii ministerului Sănătăţii le recomandă oamenilor să respect regulile de igienă individuală, să spele fructele şi legumele înainte de a le consuma, să evite scăldatul în locuri neamenajate şi necontrolate, să consume apă numai din surse sigure, să colecteze şi să evacueze zilnic gunoiul menajer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor