Ministerul Mediului a promis că până în anul 2027 moldova va scăpa de deşeuri

Tomberon de gunoi.
Tomberon de gunoi. (Christopher Furlong / Getty Images)

Până în anul 2027 Moldova trebuie să scape de deşeuri. Astfel a declarat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, prezentând luni Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor pentru perioada 2013-2027.

Ministrul a comunicat că, "principalul scop al strategiei este colaborarea la nivel internaţional, naţional şi local, prin intermediul căreia vom atrage nivelul necesar de investiţii pentru gestionarea deşeurilor". "Strategia prevede crearea a opt poligoane, unde se vor colecta deşeurile din toate regiunile ţării şi două staţii de prelucrare a deşeurilor, în apropierea oraşelor Chişinău şi Bălţi", a spus ministrul.

"Cel mai important este să învăţăm locuitorii să se respecte pe sine şi mediul înconjurător, să nu arunce gunoiul în stradă, deoarece nu este curat unde se face ci unde se păstrează", a reiterat Şalaru. Potrivit spuselor sale, fiecare regiune trebuie să prezinte un proiect de gestionare a deşeurilor, care, la rândul său, va fi prezentat investitorilor din Austria, Cehia şi Germania.

Managerul Oficiului Prevenirea Poluării Mediului, Tatiana Ţugui, a comunicat că proiectul strategiei a fost aprobat de experţii Uniunii Europene. "Pentru implementarea strategiei vom avea nevoie de investiţii străine, nu mai puţin de 350 mil. euro. Desigur, Fondul Ecologic Naţional va susţine toate proiectele, însă fondul nu dispune de aşa sume de bani, pentru a le finanţa. Doar un singur poligon poate costa 7-10 mil. euro, iar o staţie de prelucrare - peste 60 mil.", a comunicat aceasta.