Ministerul Finanţelor ia o măsură de tip comunist: Preţul gazelor, scăzut forţat şi plafonat pe mai mulţi ani

La doar două zile după ce consilierul condamnat la închisoare (în primă instanţă) al premierului Dăncilă a anunţat că gazele trebuie ieftinite, Guvernul s-a şi executat şi a luat o măsură interzisă de legislaţia UE.
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)
Ana Ion
19.07.2018

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul său un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea forţată a preţului gazelor la producători şi apoi plafonarea lui până în iunie 2021, relatează Hotnews. Ministerul Finanţelor a elaborat proiectul în mare grabă, la doar două zile după ce Darius Vâlcov - consilierul condamnat la închisoare al Vioricăi Dăncilă - a spus că trebuie ieftinite gazele cu peste 20%.

Practic, în baza acestui proiect, producătorii de gaze ar urma să fie obligaţi să reducă preţul până la maxim 55 lei/mwh faţă de 77,7 lei cât este acum în medie pe bursă, şi să menţină acest nivel timp de trei ani, indiferent de evoluţiile de pe piaţă şi cu riscul de a intra pe pierderi. Conform Hotnews, controlul preţurilor de către stat este o măsură aplicată în ţări precum Venezuela, care ignoră principiile unei economii de piaţă şi a liberei concurenţe.

Sursa citată reaminteşte că după ce a instituit controlul statului asupra preţurilor, aducându-le sub cele ale pieţei, Venezuela a ajuns să se confrunte cu o criză profundă de alimente, de medicamente şi multe alte produse de bază. În aprilie, inflaţia ajunsese în Venezuela la 13.779%.

Mai trebuie precizat că Legislaţia Uniunii Europene în materie de concurenţă interzice astfel de practici, ba mai mult, directivele europene privind piaţa energiei impun liberalizarea preţurilor la gaze, respectiv vânzarea lor în regim concurenţial. De la 1 aprilie 2017, după un proces de liberalizare treptată, preţurile la gazele vândute de către producători sunt complet stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă. Mai întâi au fost liberalizate preţurile pentru gazele vândute consumatorilor industriali, proces finalizat în 2015, apoi, treptat, pentru consumatorii casnici.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor