Ministerul Finanţelor a elaborat un ghid privind aplicarea sistemului TVA la încasare

Epoch Times România
19.11.2012

Ministerul Finanţelor Publice anunţă că, pentru a veni în sprijinul contribuabililor, a elaborat Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasare.

Potrivit MFP, Ghidul reuneşte într-un singur document toate prevederile legale din Codul fiscal, din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, precum şi din normele procedurale, necesare în cazul operaţiunilor care intră sub incidenţa sistemului TVA la încasare.

”Ghidul este un instrument util oferit contribuabililor datorită faptului că este structurat astfel încât să ofere, pe lângă selecţia şi gruparea coerentă a prevederilor referitoare doar la TVA la încasare existente în Codul fiscal şi în normele metodologice, şi explicaţii, comentarii, exemplificări, în situaţia în care înţelegerea textelor legale este mai dificilă sau necesită coroborări între diferite articole din cod şi din norme”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totdată, se precizează că, având în vedere caracterul de noutate al acestor prevederi, s-a considerat necesar să fie luate măsuri suplimentare pentru a aduce la cunoştinţa contribuabililor modul de aplicare a sistemului TVA la încasare.

De asemenea, MFP anunţă că specialişti din cadrul ministrului vor asigura instruirea contribuabililor la sala Amfiteatru din cadrul Institutului Naţional de Statistică în zilele de 27 noiembrie şi 4 decembrie., în intervalul orar 10:00 – 13:00. Persoanele vizate pentru participarea la aceste instruiri sunt toţi contribuabilii interesaţi de aplicarea sistemului TVA la încasare.

Accesul contribuabililor va fi gratuit. Participarea la acest eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile şi în ordinea înscrierii. Termenele limită pentru înscriere sunt 23 noiembrie 2012, ora 14.00 pentru evenimentul din data de 27 noiembrie şi 30 noiembrie 2012, ora 14.00 pentru evenimentul din data de 4 decembrie.

Acţiuni similare de instruire a contribuabililor vor avea loc în toate judeţele ţării, în zilele de 27 noiembrie, respectiv 4 decembrie 2012, şi vor fi organizate de către Direcţiile finanţelor publice judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ. Înscrierea pentru participarea la aceste acţiuni se va face potrivit coordonatelor comunicate public de fiecare direcţie a finanţelor judeţene.

În vederea asigurării unui cadru fiscal propice redresării întreprinderilor mici şi mijlocii aflate în situaţii dificile datorate crizei actuale şi lipsei de lichidităţi, pentru creşterea vitezei de circulaţie a banilor în economie şi colectarea mai eficientă a TVA, prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal au fost introduse prevederi privind implementarea unui sistem de plată a TVA, la încasarea facturilor, cu intrare în vigoare la data de 1 ianuarie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor