Ministerul de Externe de la Chişinău a emis alertă de călătorie în China. Coronavirusul se răspândeşte rapid

După muşamalizarea de către autorităţile comuniste, timp de o lună, a dimensiunilor crizei, experţii cred că epidemia de pneumonie virală a scăpat de sub control. Mărturiile din China vorbesc despre spitale umplute până la refuz.
Chinezi cu măşti după izbucnirea focarului de pneumonie
Chinezi cu măşti după izbucnirea focarului de pneumonie (mfa.gov.md)

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetăţenilor Republicii Moldova evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, Republica Populară Chineză, urmare a izbucnirii focarului de pneumonie virală (coronavirus).

„Ca măsură de precauţie, autorităţile chineze au restricţionat accesul în localitatea Wuhan, cea mai grav afectată de acest virus. Bilanţul victimelor a crescut la 17 persoane decedate, iar peste 570 de persoane au fost infectate, pericolul răspândirii virusului fiind sporit”, se arată într-un comunicat al ministerului precizându-se că în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă, cetăţenii moldoveni urmează să apeleze la Ambasada R. Moldova în China.

După muşamalizarea de către Partidul Comunist Chinez, timp de o lună, a dimensiunilor crizei, experţi citaţi de New York Times cred că epidemia de pneumonie virală a scăpat de sub control. Chiar şi după punerea în carantină a unui oraş de 11 milioane de oameni - Wuhan este cel de-al şaptelea oraş din China ca populaţie şi mai mare decât oricare oraş din SUA - experţii avertizează că este prea târziu.

Peste 600 de cazuri de virus au fost deja confirmate, deşi experţii susţin că cifrele sunt mult mai mari, iar mărturiile de la faţa locului vorbesc despre spitale umplute până la refuz.

Numărul oficial al deceselor a ajuns la 25, iar OMS stă în cumpănă şi amână să eticheteze focarul de risc global de pandemie, chiar dacă virusul a fost detectat în mai multe ţări, printre care SUA, Japonia, Taiwan, Hong Kong, Tailanda şi Coreea de Sud, iar aeroporturi din SUA, Rusia, Marea Britanie, Hong Kong şi alte ţări occidentale au început să monitorizeze turiştii care prezintă simptome de febră.