Mii de persoane protestează împotriva "tovarăşului" director executiv al Hong Kong

Mii de manifestanţi şi activişti pro-democraţie în timpul unui marş în Hong Kong, 1 aprilie 2012. Marşul denunţa sistemul electoral al guvernului şi alegerea lui Leung Chun-ying - considerat marioneta Chinei - în postul de lider.
Mii de manifestanţi şi activişti pro-democraţie în timpul unui marş în Hong Kong, 1 aprilie 2012. Marşul denunţa sistemul electoral al guvernului şi alegerea lui Leung Chun-ying - considerat marioneta Chinei - în postul de lider. (Dale de la Rey / AFP / Getty Images)

HONG KONG - Pe 25 martie, un număr mic de alegători desemnaţi au ales un nou director executiv pentru regiunea administrativă specială Hong Kong, iar pe 1 aprilie, un protest în masă a avut loc, cerând demisia lui. Protestatarii susţin că nu doresc să fie conduşi de un membru al Partidului Comunist Chinez şi că vor ca PCC să nu mai intervină în alegerile din Hong Kong şi să înceteze să corupă principiul "o ţară două sisteme".

Organizatorul protestului, Frontul Civil pentru Drepturile Omului (CHRF) din Hong Kong, a estimat că aproximativ 15.000 de oameni au luat parte la protest. O prezenţă puternică a poliţiei a fost observată pe parcursul protestului, în special când protestatarii au ajuns la biroul de contact unde s-a încheiat parada. S-a estimat că raportul poliţist per protestatar a fost de unu la unu.

Protestul a fost condus de un grup de tineri care purtau pălării roşii şi care cărau un banner uriaş, o replică a unei piei de lup pe care scria "un lup este la putere, locuitorii Hong Kong-ului sunt înfuriaţi." Noul director executiv, Leung Chun -Ying, a fost numit lup de mass-media locală şi de rezidenţi pentru că este un membru ascuns al PCC.

O carte controversată a aţâţat flăcările protestului. Fosta membră a Partidului Comunist Chinez (PCC), Florence Leung Mo-Han, a susţinut în noua ei carte, My Time în Hong Kong's Underground Comunist Party, că membri PCC sub acoperire s-au infiltrat la nivelurile înalte ale guvernului din Hong Kong, controlând direct deciziile majore care afectează traiul oamenilor din Hong Kong.

Cartea lui Leung Mo-Han a fost publicată cu doar şase zile înaintea alegerillor pentru funcţia de director executiv al Hong Kong-ului. Atrăgând atenţia publicului larg, aceasta a afirmat că Leung Chun-Ying – la vremea aceea doar unul dintre candidaţi - era un membru PCC.

Biroul de campanie al lui Leung Chun-Ying a negat imediat afirmaţia. În "alegerile restrânse", doar 1200 de persoane din Hong Kong, dintr-o populaţie totală de 7 milioane, au dreptul de a vota directorul executiv. Criticii susţin că alegătorii desemnaţi sunt pro-Beijing. Leung Chun-Ying a fost ales pe 25 martie, cu 689 de voturi.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?

Cartea lui Leung Mo-Han susţine că mai mulţi oficiali guvernamentali de rang înalt din Hong Kong, cum ar fi secretarul şef a administraţiei Stephen Lam Sui-Lung, preşedintele Consiliului Legislativ Jasper Tsang Yok-Şing şi secretarul pentru afaceri interne Tsang Tak-Şing sunt membri ascunşi ai Partidului Comunist.

Pentru parada, studenţii care au protestat au creat o piatră funerară simbolizând moartea democraţiei din Hong Kong. Unii locuitori au purtat bannere cu imagini prelucrate digital în care Leung Chun-Ying şi Mao Zedong erau împreună, dedesubtul lor scriind "Protestaţi împotriva conducerii Hong Kong-ului de către un membru ascuns al PCC."

Protestul a inclus personalităţi politice din opoziţie. Membri ai Consiliului din diferite partide au mers împreună, unii lângă alţii, scandând: "Noi decidem în Hong Kong. Biroule chinez de legătură ieşi din Hong Kong". Biroul chinez de legătură, similar cu o ambasadă, reprezintă Republica Populară Chineză în Hong Kong.

Atunci când protestatarii au ajuns la poarta de sud a Biroului chinez de legătură, ei au pus pe pământ replica gigant a pieii de lup, pentru ca oamenii să poată călca pe ea. Câteva sute de protestatari au mers apoi la poarta din faţă a Biroului de legătură şi s-au ciocnit cu poliţia, care a folosit spray cu piper pentru a dispersa mulţimea.

Pe 29 martie, în jurul orei 11:00, după ce Leung a fost ales, ziarul regimului chinez People's Daily l-a numit pe Leung "tovarăş" în secţiunea "personal" a site-ului. Leung a negat vehement că este un membru al PCC. Cu toate acestea, cei doi directori executivi anteriori, Tung Chee-Hwa şi Donald Tsang Yam-Kuen nu au fost niciodată menţionaţi ca "tovarăşi" de PCC.

"Sub nicio formă nu putem accepta alegerile, care au fost complet controlate de Biroul chinez de legătură", a declarat profesorul Joseph Cheng de la City University din Hong Kong. El a cerut locuitorilor din Hong Kong să "profite de orice ocazie pentru a se ridica împotriva unei politici anti-democratice şi anti-Hong Kong."

Parlamentarul din Hong Kong Leung Kwok-Hung, membru fondator al Ligii Social-Democrate şi activist politic pentru democraţie, a afirmat: "Noi trebuie să recunoaştem că China comunistă este o dictatură fără conştiinţă umană. Chiar dacă vrem să ne opunem, ne este permis prea puţin."

Cu toate acestea, Leung Kwok-Hung a îndemnat oamenii din Hong Kong să nu fie speriaţi de comunism.

"Ar trebui să presăm membrii de partid sub acoperire să îşi declare public identitatea", a spus el. "Atunci când vocile cetăţenilor şi cerinţele lor devin mai puternice, ei vor trebuie să răspundă; atunci când cetăţenii par obosiţi şi se tem să vorbească, li se oferă şansa de a deveni mai puternici."

El a susţinut că membrii de partid sub acoperire din Hong Kong nu îndrăznesc să îşi declare identitatea atâta timp cât există o concurenţă deschisă. El l-a dat pe Leung Chun-Ying drept exemplu.

"Pentru că dacă el [şi-ar dezvălui identitatea], cine va fi responsabil pentru greşelile din timpul regimului său, dacă ar fi ales? Nu înseamnă asta că Partidul Comunist ar trebui să părăsească biroul?"

Liderul Partidului Democrat din Hong Kong, Albert Ho Chun-Yan, a remarcat faptul că într-o simulare de vot realizată de Universitatea Hong Kong, 82 la sută din voturi au fost împotriva lui Leung Chun-Ying.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe