Zhou Yongkang a pierdut lupta pentru putere, sugerează rapoarte independente


Zhou  Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al PCC a  participat la sesiunea de deschidere a Congresului Naţional al Poporului  (CNP), pe 5 martie. O sesiune de instruire ideologică anunţată brusc  este ultimul semn că lucrurile se schimbă în Beijing.
Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al PCC a participat la sesiunea de deschidere a Congresului Naţional al Poporului (CNP), pe 5 martie. O sesiune de instruire ideologică anunţată brusc este ultimul semn că lucrurile se schimbă în Beijing. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Se ştie că şedinţele de "formare ideologică" în China comunistă sunt super plictisitoare. Dar, într-un Beijing plin de zvonuri referitoare la lovituri de stat şi epurări, organizarea unor serii de asemenea şedinţe în masă va întări zvonurile conform cărora, pe coridoarele întunecate ale comunismului chinez, unui înalt oficial i s-a arătat uşa.

Comitetul Politic şi Legislativ (PLAC) este o organizaţie foarte puternică, din aparatul Partidului Comunist Chinez (PCC), controlând poliţia, poliţia militară, instanţele judecătoreşti, Procuratura şi tot cam ceea ce are de-a face cu aplicarea "legii".

Zhou Yongkang era primul poliţist al Chinei de o perioadă lungă de timp, el conducând PLAC din 2007. Funcţia sa precedentă era cea de ministru al Securităţii Publice.

În seara zilei de 21 martie, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist, agenţia de ştiri Xinhua, a anunţat că PLAC va organiza o sesiune de formare ideologică la nivel naţional, iar prima reuniune urmează să abie loc pe 26 martie. Pe scară largă, la nivel naţional, sesiunea de spălare pe creier va începe la sfârşitul lunii aprilie. 3.300 de secretari de partid sunt aşteptaţi să participe. Acest lucru a fost de asemenea anunţat pe pagina cu numele lui Zhou din ziarul Cotidianul Poporului Online.

Aparent, sesiunea de instruire va fi dedicată studiului contribuţiei lui Hu la ideologia PCC, teoria dezvoltării ştiinţifice.

Au fost câteva lucruri ciudate despre acest anunţ. Pe 19 martie, Zhou a condus o întâlnire a PLAC şi n-a menţionat existenţa vreunui plan de instruire la nivel naţional, care să fie programat la numai o săptămână.

De asemenea, anunţul din 21 martie, nu îl menţiona pe Zhou. Anunţul menţiona însă numele şefului partidului, Hu Jintao.

Reacţia publicului [clandestin]

Speculaţiile despre anunţul sesiunilor de formare au fost virale pe Internetul din China, internauţii Chinei, versaţi în cititul printre rânduri, după ani de comunism, au interpretat ciudăţeniile din jurul anunţului prin prisma luptei pentru putere în plină desfăşurare la Beijing.

Bo Xilai, fostul şef de partid din oraşul Chongqing, şi Zhou Yongkang au fost membrii de bază ai fracţiunii Partidului conduse de fostul dictator comunist Jiang Zemin. Jiang i-a atacat pe actualul şef al Partidului, Hu Jintao şi pe premierul Wen Jiabao încă de la asumarea responsabilităţilor acestora în urmă cu zece ani.

Pe 15 martie, succesorul ales personal de Zhou la conducerea PLAC, Bo Xilai, a fost plasat sub arest la domiciliu de către Biroul Gărzii Centrale, agenţia responsabilă pentru securitatea liderilor PCC. Mulţi analişti cred că Zhou suferă acum soarta lui Bo.

"PLAC va organiza un curs masiv de formare a peste 3.300 de secretari. Nu credeţi că este ceva dubios la mijloc? Poate că Zhou Yongkang are probleme", a scris un blogger.

"Se pare că Zhou Yongkang, a fost arestat. PLAC vrea ca oamenii săi să-şi afirme loialitatea", scria un blogger.

Sesiunea de instruire a fost adesea înţeleasă de către internauţi ca un mijloc de impunere a loialitatăţii faţă de Hu Jintao. Unul dintre internauţi crede că prin forţarea membrilor PLAC să aleagă fracţiunea lui Hu se pregăteşte o curăţare mai generală: "Acesta este modul în care se efectuează lupta pentru putere: oficialii de top din capitală trebuie să se alinieze pentru a lua o poziţie publică, urmaţi de armată, apoi de liderii locali. Deci, secretarii locali trebuie să meargă în capitală pentru a lua o poziţie publică. Comisia Centrală a Partidului pentru Inspecţia Disciplinei va vâna până jos şi va elimina adversarii".

În general, sesiunea de instruire a fost văzută ca o dovadă că facţiunea lui Hu este acum în control. Un blogger a comentat "Wen Jiabao, Xi Jinping, Li Keqiang şi-au tot făcut apariţia în seara asta la ştirile de noapte ale televiziunii CCTV, dar nici o singură personalitate din clica lui Jiang nu şi-a făcut apariţia. Se pare că ei au fost deja învinşi. "

Veşti despre arestarea lui Zhou

Mai multe surse au afirmat că Zhou Yongkang a fost de fapt arestat, deşi o confirmare a acestor afirmaţii nu a fost posibilă până acum.

O sursă de încredere pentru The Epoch Times, care are cu regularitate acces în cercurile oficialilor de la vârful partidului, a raportat pe 21 martie că "ceva grav s-a întâmplat la Beijing. Zhou a fost arestat".

De asemenea, pe 21 martie, Financial Times a citat "o persoană cu legături strânse cu aparatul de securitate al Chinei" spunând că "lui Zhou i se ordonase să nu aibă nici o apariţie publică sau să nu participe la reuniuni de nivel înalt şi a fost plasat deja sub un anumit grad de control".

Ziarul Apple Daily din Hong Kong a raportat pe 21 martie, arestarea mai multor persoane din conducere. Ziarul l-a citat pe Guancong Wu, CEO-ul Companiei de Dezvoltare a Sporturilor Guangzhou, spunând că o persoană de la Beijing, cu informaţii din interior a declarat că în Centrala de Partid a avut loc o ruptură gravă în ceea ce priveşte modul în care să se ocupe de Bo Xilai. "Wen Jiabao şi Zhou Yongkang au avut un conflict serios", a fost citat Wu ca afirmând. "Am auzit că banda celor patru [a facţiunii Jiang], Bo, Zhou, Jia (Qinglin), şi Li Changchun, au fost demişi toţi".

Jia Qinglin şi Li Changchun sunt la fel ca şi Zhou, membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic - cei nouă oameni care conduc PCC. Dacă raportul Apple Daily se dovedeşte adevărat, arestarea celor trei persoane atât de puternice ar fi o epurare nemaiîntâlnită în China de pe vremea când "Banda celor Patru" a fost arestată la sfârşitul Revoluţiei Culturale, în 1976.

Wang-Bo-Zhou

Zhou a fost subiectul unor zvonuri care sugerează că ar putea fi pe ducă de când Wang Lijun şi-a petrecut noaptea în Consulatul SUA în Chengdu, pe 6 februarie. Wang, fostul şef al poliţiei din Chongqing şi fosta mână dreaptă a lui Bo Xilai, a predat un teanc de documente Consulatului SUA. A doua zi, miniştri adjuncţi au zburat urgent de la Beijing, având sarcina de a se ocupa de Wang.

Tentativa de fugă a lui Wang a arătat lupta pe care conducerea PCC a preferat să o ţină departe de ochii publicului.

Site-ul dizident Boxun a raportat că Wang a dezvăluit consulatului american din Chengdu practica de corupţie a lui Bo şi a indicat, de asemenea, că Bo şi Zhou planifică o lovitură de stat, după ce Jingping Xi va ajunge la conducerea PCC, la cel de-al 18 Congres al Partidului, în octombrie.

Bill Gertz, analist în probleme de securitate naţională, a citat un oficial american care a afirmat că Wang ştia de "eforturile fanaticilor, cum ar fi Zhou Yongkang şi Bo Xilai, de a perturba succesiunea lină a lui Xi Jinping."

După incidentul Wang, Zhou a călătorit la Chongqing, în încercarea de a controla evenimentele de acolo şi pentru a preveni orice anchetă a lui Bo.

Dar Zhou, nu l-a putut proteja pe Bo la Beijing. La o conferinţă de presă ţinută pe 14 martie, premierul Wen Jiabao a criticat public conducerea din Chongqing, şi a doua zi presa de stat a anunţat că Bo şi soţia sa au fost arestaţi.

Chiar dacă Zhou a fost arestat, aceasta nu înseamnă sfârşitul epurării de la Beijing. Aşa cum indică raportul lui Apple Daily, alţi membri ai fracţiunii Jiang (intitulată şi Banda din Shanghai) se află într-o poziţie periculoasă.

Documentare făcută de Jane Lin.

***

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii