Mii de angajaţi ai Wells Fargo concediaţi pentru crearea a peste 2 milioane de conturi bancare false

De ani de zile, peste 3.000 de angajaţi ai gigantului american Wells Fargo şi-au folosit poziţia pentru a crea conturi bancare şi pentru a emite cărţi de credit fără a dispune de vreo autorizaţie. Acum, compania, are de plătit amenzi de aproape 200 milioane de dolari.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
09.09.2016

Câteva mii de angajaţi ai gigantului financiar american Wells Fargo au creat în secret şi fără autorizaţie milioane de conturi bancare şi cărţi de credit – fără ştirea clienţilor lor – începând cu 2011.

Conturile false au adus băncii câştiguri nejustificate şi au permis angajaţilor Wells Fargo să îşi mărească cifrele privind vânzările şi să câştige mai mulţi bani.

“Angajaţii Wells Fargo au deschis în secret conturi neautorizat pentru a atinge ţintele de vânzări şi pentru a primi bonusuri”, a declarat Richard Cordray, director al Consumer Financial Protection Bureau (CFPB).

Joi, aceste practici ilegale au costat Wells Fargo 185 de milioane de dolari, inclusiv o amendă de 100 de milioane de dolari de la CFPB, transmite Curierul Naţional.

Wells Fargo a confirmat pentru CNNMoney că a concediat 5.300 de angajaţi în ultimii câţiva ani din cauza comportamentului necorespunzător. Angajaţii au mers până într-acolo încât au creat numere PIN false şi adrese de email false pentru a atrage clienţii în servicii bancare online, a precizat CFPB.

Amploarea scandalului este şocantă. O analiză elaborată de o firmă de consultanţă angajată de Wells Fargo a concluzionat că angajaţii băncii au deschis peste 1,5 milioane de conturi de depozit care s-ar putea să nu fi fost autorizate.

Cum a funcţionat schema? Angajaţii au mutat fonduri din conturile existente ale clienţilor în conturi nou create fără consimţământul sau cunoştinţa clienţilor, a declarat CFPB, descriind această practică ca fiind răspândită. Clienţii erau taxaţi pentru fonduri insuficiente sau taxe pentru descoperire în cont – deoarece nu existau suficienţi bani în conturile lor iniţiale.

În plus, angajaţii Wells Fargo au depus de asemenea aplicaţii pentru 565.443 cărţi de credit fără consimţământul clienţilor şi fără ca aceştia să cunoască această mişcare. Aproximativ 14.000 din acele conturi ilegale au generat taxe în valoare de peste 400.000 de dolari, inclusiv taxele anuale, dobânzi şi alte taxe.

Wells Fargo are cea mai mare valoare de piaţă în rândul băncilor din America, de aproximativ 250 miliarde de dolari. Berkshire Hathaway, firmă de investiţii care este condusă de legendarul investitor Warren Buffett, este cel mai mare acţionar al Wells Fargo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor