Mihai Popşoi despre decizia SUA: Persoanele care se cred astăzi al doilea Plahotniuc trebuie să ştie că le vine şi lor rândul

După Plahotniuc, probabil vor fi sancţionate şi alte persoane, mai ales că Statele Unite cunosc foarte bine ce se întâmplă la Chişinău, a punctat Popşoi.
Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS din R. Moldova
Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS din R. Moldova (ipre.md)

Este greu de subestimat impactul politic al acestei decizii privind sancţiunile impuse de Statele Unite lui Plahotniuc şi familiei sale, a menţionat deputatul Blocului ACUM, Mihai Popşoi, vicepreşedinte al Parlamentului. Acesta a mai punctat că birocraţia americană lucrează greu, dar temeinic.

Totodată, Popşoi a amintit că Blocul ACUM a făcut demersuri în acest sens cu un an în urmă, iar în septembrie când liderul PAS, Maia Sandu, a mers la Washington, unde a avut discuţii cu mai mulţi interlocutori din congres, din departamentul de stat şi reprezentanţi de la Casa Albă, peste tot se transmitea un singur mesaj împotriva lui Plahotniuc cum că „trebuie să fie incluse sancţiuni personale”.

„Acest lucru a durat în timp, dar iată să s-a ajuns să se ia această decizie, care îl pune pe Plahotniuc în rând cu Dragnea şi mulţi alţi corupţi de talie internaţională.

Această interdicţie de a intra în SUA, dacă admitem că el este acolo, este un demers important în eventualitatea în care el ar fi cerut azil politic în SUA. Această decizie, cu siguranţă, face ca şansele lui Plahotniuc de a primi acel azil politic să fie foarte aproape de zero”, a declarat Mihai Popşoi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Mai mult decât atât, acest mesaj este, în opinia politicianului, şi mai important pentru elita politică de la Chişinău, care ar fi bine să înţeleagă că acţiunile de corupţie, şantajul şi crima împotriva propriului popor nu vor trece nepedepsite.

„După Plahotniuc, probabil vor urma şi alte persoane, mai ales că SUA cunosc foarte bine ce se întâmplă la Chişinău, dar au fost făcute şi numeroaseşi în acest sens.

Persoanele care se cred astăzi un al doilea Plahotniuc trebuie să ştie că le vine rândul şi lor şi trebuie să se gândească de două ori înainte de a face anumite ilegalităţi”, a punctat Popşoi.

În context, jurnalistul Ion Terguţă a menţionat că nu este vorba doar despre acte de corupţie, întrucât în acel comunicat al departamentului de stat se vorbeşte şi despre compromiterea instituţiilor democratice ale statului RM, iar acest lucru îl face pe Plahotniuc indezirabil pentru mai multe state ale lumii care împărtăşesc aceleaşi valori ca şi SUA.

„Vor gândi de două ori înainte să ofere o viză sau o perioadă de şedere familiei Plahotniuc, mai ales că europenii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă peste ocean”, a adăugat Terguţă.

Specificând că sancţiunile sunt pe numele lui Plahotiuc, jurnalistul a ţinut să sublinieze că până în prezent se cunoaşte că acesta ar avea patru cetăţenii, „nu ştiu dacă putem discuta despre cinci cetăţenii, având în vedere cele două identităţi în Republica Moldova. S-ar putea ca această solicitare de dublă identitate în RM să fi anticipat cumva această situaţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe