Medici din R. Moldova reţinuţi de CNA pentru abuz în serviciu şi corupţie

Medic cerând mită (poză simbol)
Medic cerând mită (poză simbol) (cna.md)

Centrul Naţional Anticorupţie din R. Moldova informează că şapte medici au fost reţinuţi luni, 30 iulie şi urmează marţi să fie puşi sub învinuire în urma raidurilor efectuate de procurorii anticorupţie în sistemul de asistenţă medicală.

Potrivit oamenilor legii, au fost ridicate de asemenea mai multe sume de bani în diferite valute, cu valoare totală estimată la şapte milioane de lei. Banii au fost găsiţi în birourile şi locuinţele medicilor dar şi în două seifuri la bănci din Chişinău. Raidurile au vizat Centrul Republican de Diagnosticare Medicală şi câteva clinici din Capitală.

CNA susţine că şeful secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală ar fi organizat o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor.

În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare. Astfel, pacienţii ar fi achitat banii direct şefului Secţiei radiologie şi tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care „furnizau pacienţi" ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi.

CNA mai afirmă că au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puţin 13 medici şi alţi angajaţi medicali din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, Institutului de ftiziopneumologie, Dispensarului cardiologic şi unor clinici private însă doar pentru şapte persoane vor cere mandate de arestare instanţei de judecată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe