Medicamentele pentru arsuri la stomac cresc riscul fracturilor la sold

Chicago — Folosirea medicamentelor contra arsurilor la stomac pe o durata indelungata de timp, medicamente ce blocheaza producerea acidului in stomac, creste riscul producerii fracturilor la sold la persoanele adulte, de peste 50 ani - acest lucru este probabil datorat faptului ca medicamentele impiedica absorbtia de calciu, au declarat cercetatorii la data de 26 decembrie.

Clasa de medicamente numita inhibitor de pompa de protoni pentru ca opreste producerea acidului in stomac, este folosita de milioane de oameni care sufera de boli de stomac, precum ulcer si reflux gastro-esofagian.

Studiul facut de universitatea de medicina din Pennsylvania, Philadelphia a cuprins aproape 150 000 britanici peste varsta de 50 ani care au suferit 13 556 de fracturi la sold.

S-a descoperit ca toti care urmau un tratament cu medicamente contra arsurilor la stomac erau expusi riscului de fracturi la sold cu 44 % mai mult decat cei care nu luau medicamente. Mai mult, studiul a aratat ca cu cat medicamentele erau folosite in doze mai mari pe o perioada lunga de timp, cu atat riscul de fracturi la sold era mai mare.

Autorii studiului au determinat o crestere semnificativa a riscului de fracturi la oase, in special la cei care iau doze mari de medicamente si urgenteaza mai multe cercetari pentru identificarea cauzelor ce stau la baza fracturilor.

Anumite cercetari precedente au aratat ca medicamentele pot reduce abilitatea corpului de a absorbi calciul, necesara mentinerii oaselor sanatoase si pot descreste densitatea oaselor la anumiti pacienti, a aratat studiul.

“La stadiul actual, doctorii ar trebui sa tina cont de aceasta asociere potentiala cand considera folosirea terapiei de tipul inhibitor de pompa de protoni si ar trebui sa foloseasca cea mai scazuta doza pentru pacienti, a declarat Yu-Xiao Yang, autorul studiului.

Raportul studiului, publicat in numarul de saptamana trecuta al publicatiei Journal of the American Medical Association, a afirmat de asemeni ca pacientii peste 50 ani ce necesita tratamente de lunga durata si doze mari de medicamente ar trebui sa creasca dozele de calciu.

Fracturile de sold sunt o pacoste pentru batrani, fiind dificil de tratat, in special pentru cei cu densitatea de calciu scazuta. Unul din cinci persoane care sufera de o fractura de sold moare pana intr-un an, a aratat studiul.

Printre medicamentele de firma contra arsurilor la stomac si contra ulcerului sunt: Prilosec si Nexium de AstraZeneca, Prevacid de TAP Pharmaceutical, Aciphex de Eisai Inc. si Protonix de Wyeth.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură