Matteo Salvini propune un decret împotriva imigranţilor. Criticile nu întârzie

Un decret pentru accelerarea expulzării imigranţilor, adoptat recent de Cabinetul populist al Italiei, va ajunge în Parlament pentru a fi dezbătut într-o perioadă de 60 de zile. Unii episcopi italieni au criticat proiectul, susţinând că este o încercare de a incrimina solicitanţii de azil.
Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Getty Images)

Ministrul de Interne de extremă dreapta al Italiei, Matteo Salvini, a afirmat luni că proiectul de lege este un “mare pas înainte” în “lupta” împotriva sosirilor de imigranţi şi oferă puteri mai mari poliţiei pentru a “face Italia mai sigură”.

Salvini a declarat la postul de televiziune La7 că decretul împotriva “imigraţiei exagerate” va salva miliarde de euro, după ce va fi dezbătut în Parlament şi transformat în lege de către preşedintele Sergio Mattarella, a relatat Deutsche Welle.

La o conferinţă de presă la Roma, Salvini a afirmat că unele solicitări de azil viitoare ar putea fi evitate dacă solicitanţii vor fi declaraţi “periculoşi din punct de vedere social”.

Solicitările persoanelor condamnate în primă instanţă pentru infracţiuni precum trafic de droguri sau furt din magazine vor fi respinse. “Teroriştii” vor rămâne fără cetăţenia italiană.

Un anumit permis de reşedinţă – protecţie umanitară – va fi acordat doar pe baza a şase criterii stricte, inclusiv dacă un solicitant a supravieţuit unui dezastru natural.

Cu două săptămâni în urmă, şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, care se afla într-o vizită în Ialia, i-a cerut lui Salvini, să nu anuleze astfel de permise.

Nunzio Galantino, secretar general al Conferinţei Episcopilor Catolici din Italia, a descris proiectul de lege al lui Salvini ca fiind un “semn rău” deoarece imigranţii ar putea fi consideraţi un pericol public în viitor, indiferent de modul în care s-au comporta aceştia.

Conform decretului propus, majoritatea solicitanţilor de azil vor fi ţinuţi în aşa-numite centre de recepţie SRAR.

Doar minorii neînsoţiţi şi refugiaţii recunoscuţi vor fi distribuiţi pe cuprinsul Italiei, aparent pentru a uşura integrarea lor, a afirmat Salvini, adăugând că accelerarea procesului va aduce Italia în rând cu alte ţări UE.

Biroul ministrului de Interne a precizat că imigranţii care urmează să fie repatriaţi ar putea fi ţinuţi timp de 180 de zile în centre de detenţie guvernamentale.

Decretul va permite poliţiei să fie echipată cu pistoale cu electroşocuri şi persoanele care s-au stabilit ilegal în locuinţe vor fi evacuate cu mai mare uşurinţă prin eliminarea obligaţiei provizorii de găzduire a celor mai vulnerabile persoane.

Salvini a afirmat pe Facebook că Italia va deveni mai puternică în lupta împotriva mafiei şi a traficanţilor de persoane.

Extinderea centrelor de recepţie va îngreuna integrarea şi ar putea duce în schimb la frustrare şi violenţă, a afirmat Fabiana Musicco, fondatorul şi preşedintele organizaţiei Refugees Welcome Italy.

Dacă Parlamentul va vota decretul lui Salvini, se va face un “alarmant pas înapoi”, a adăugat aceasta.

Centrul de cercetare a imigraţiei Fondazione ISMU a declarat că Italia a examinat 23.000 de cereri de azil în primul trimestru al acestui an.

Peste 61% dintre astfel de aplicaţii au fost respinse, fiind acordată protecţie umanitară doar la 21% dintre solicitanţii de azil. De asemenea, statutul de refugiaţi a fost acordat doar la 6% dintre solicitanţi.

Salvini a adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei de când partidul Liga s-a alăturat Mişcării anti-establishment 5 Stele pentru a guverna Italia. Salvini a acuzat diverse organizaţii umanitare că operează un “serviciu de taxi” în Mediterană pentru imigranţii care doresc să traverseze marea şi să ajungă în Europa.

De asemenea, Salvini a refuzat andocarea în porturile italiene a mai multor nave umanitare, care aveau la bord imigranţi salvaţi în largul mării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe