Masacrul de la Odesa - repetiţia generală a Moscovei pentru R.Moldova (presa)

Conflictele din Odesa, Ucraina, 2 mai 2014.
Conflictele din Odesa, Ucraina, 2 mai 2014. (youtube.)

Masacrul de la 2 mai din Odesa, când au murit câteva zeci de oameni, este o lecţie deschisă pentru Republica Moldova sau o repetiţie generală a Moscovei, ca şi data de 6 aprilie 2009, la Chişinău, comentează joi 'Ziarul de Gardă'.

'Moscova îşi face loc tot mai aproape de noi, iar pregătirile pentru ofensivă sunt în toi. Odesa va fi 'cucerită' dinspre Transnistria, iar Republica Moldova dinspre Odesa. Şi nu pe direcţia Tiraspol, ca în 1992, ci pe direcţia Comrat (capitala autonomiei găgăuze, n.red.), ca în 1990', scrie 'Ziarul de Gardă'.

'Jurnal de Chişinău' apreciază că până 'şi fidelii sateliţi' ai Rusiei, Kazahstanul şi Belarusul, se distanţează precaut, dar hotărât de 'persistentul simbol al ideilor expansioniste' ale actualului regim de la Kremlin - aşa-numitele panglici negru-oranj. 'Şi doar în Republica Moldova asistăm la desfăşurarea biruitoare a acestui simbol apăsător, de sute de metri, pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău', comentează ziarul citat.

'Jurnal de Chişinău' adaugă că în unele localităţi ale Republicii Moldova de 9 mai va fi sărbătorită Ziua Europei, iar în altele - Ziua Victoriei. Ziua Europei la Chişinău este organizată în special de către ambasadele şi misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, însă cetăţenii moldoveni ştiu foarte vag ce reprezintă UE şi Ziua Europei, menţionează publicaţia citată.

'Timpul' publică un reportaj din mai multe sate, din care reiese că mulţi oameni nu au cunoştinţă despre liberalizarea vizelor cu UE. 'Ei duc lupta lor împotriva sărăciei. Majoritatea oamenilor nu au resurse pentru a merge la un control medical în centrul raional, iar despre călătorii în UE nici nu poate fi vorba'. Potrivit ziarului citat, 'obţinerea regimului liberalizat de vize este o reuşită, dar din păcate acesta nu schimbă deloc viaţa celor de la sate care sunt preocupaţi mai mult de ceea ce vor mânca mâine decât de vize'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe