Marx reloaded. Elita californiană propune bani din elicopter

Bancnote americane de 100 de dolari.
Bancnote americane de 100 de dolari. (Mark Wilson/Getty Images)

Directorul general al Tesla, Elon Musk, şi preşedintele Y Combinator, Sam Altman, sunt doar doi dintre elitele hi-tech care promovează adoptarea unui venit de bază universal în America. “Ar trebui să o facem pentru că nimeni să nu fie îngrijorat de cum îşi va putea plăti chiria, nimeni să nu fie îngrijorat dacă va avea suficientă mâncare”, a declarat Altman într-un discurs susţinut la Commonwealth Club în San Francisco. “Doar daţi oamenilor suficienţi bani pentru a avea o calitate rezonabilă a vieţii”.

Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, a discutat de asemenea despre această idee într-un discurs oferit absolvenţilor Universităţii Harvard: “Fiecare generaţie extinde propria-i definiţie a egalităţii. Acum este momentul ca generaţia noastră să definească un nou contract social. Ar trebui să avem o societate care măsoară progresul nu doar prin indicatori economici precum PIB, ci şi prin câţi dintre noi au un rol pe care îl găsesc semnificativ. Ar trebui să explorăm idei precum venitul de bază universal” pentru a se asigura că toată lumea are o posibilitate pentru a încerca noi idei.

Y Combinator a oferit unui număr de 100 de familii selectate la întâmplare în Oakland un venit de aproximativ 1.500 de dolari pe lună. Organizaţia non-profit GiveDirectly încearcă în prezent să strângă bani pentru a lansa în Kenya un studiu pe tema venitului de bază. De asemenea, grupul plănuieşte în prezent să ofere un venit de bază unui număr de peste 26.000 de persoane, unii dintre ei urmând să primească acest venit fără întrerupere timp de până la 12 ani. În luna ianuarie, Finlanda a început să ofere unui număr de 2.000 de cetăţeni finlandezi un venit de bază lunar de 600 de dolari. Acest studiu este programat să dureze aproximativ 2 ani.