Martorii incidentului din Xinjiang, infirmă declaraţiile oficiale

Carol Wickenkamp
29.11.2013

alte articole



Atacul asupra secţiei de poliţie din Xinjiang este cel mai recent incident violent în această zonă din nord-vestul Chinei. În foto, un bărbat uigur se uită la poliţiştii chinezi ce blochează o stradă în 9 iulie 2009 în Urumqi, capitala regiunii autonome chineze Xinjiang.
Atacul asupra secţiei de poliţie din Xinjiang este cel mai recent incident violent în această zonă din nord-vestul Chinei. În foto, un bărbat uigur se uită la poliţiştii chinezi ce blochează o stradă în 9 iulie 2009 în Urumqi, capitala regiunii autonome chineze Xinjiang. (Guang Niu/Getty Images)
Carol Wickenkamp
29.11.2013

O relatare independentă de cea oficială asupra recentului incident care s-a soldat cu moartea mai multor uiguri, arată că poliţia chineză s-a înarmat şi s-a baricadat în interiorul secţiei de poliţie, blocând poliţia auxiliară uigură afară, apoi a tras în grupul de protestatari de la ferestrele de la etaj.

Poliţistul Ekber Yasin, aflat la post în timpul atacului de la secţia de poliţie Siriqbuya în prefectura Kashgar, a declarat pentru Radio Free Asia (RFA) că şeful poliţiei, Liu Cheng, a distribuit arme ofiţerilor de poliţie chinezi, anticipând un incident după arestarea a doi uiguri, dar nu a distribuit arme poliţiei auxiliare uigure aflată la posturile de pază de afară.

După ce atacatorii uiguri au pătruns prin uşile de sticlă din faţa instituţiei, şeful poliţiei, Liu, a ordonat ca unele uşi metalice în interiorul clădirii să fie blocate, aşa că protestatarii au revenit în curte, au declarat martori oculari pentru RFA.

Poliţia chineză s-a retras la etaj şi a tras asupra atacatorilor de la al doilea etaj al secţiei, făcând mai multe victime potrivit RFA. Atunci, supravieţuitorii au declanşat represalii asupra poliţiştilor auxiliari, omorând doi şi rănind un al treilea, care mai târziu a murit în spital. Poliţia a solicitat o echipă SWAT, care a împuşcat atacatorii uiguri rămaşi.

"De fapt, atacatorii probabil nu au vrut să-i omoare pe poliţiştii auxiliari, atâta vreme cât i-au lăsat în pace când au trecut de postul de pază. S-au întors la poliţiştii auxiliari doar după ce nu au putut să intre în clădire pentru că uşile erau încuiate", a declarat un martor pentu RFA, vorbind sub condiţia anonimatului.

Condamnând poliţia că s-a baricadat în secţie, tatăl unuia dintre poliţiştii auxiliari ucişi s-a plâns: "Cum au putut să-i lase singuri şi fără arme? Mi s-a rupt inima când am auzit că fiul meu a încercat să intre în clădire când l-au urmărit atacatorii, dar nu a putut intra pentru că uşile erau încuiate".

"Prin blocarea uşilor, şi-au garantat propria siguranţă, şi au pus în pericol poliţiştii auxiliari. Şeful de poliţie, Liu Cheng, a vrut să protejeje doar poliţiştii de etnie Han din China, inclusiv pe el însuşi, prin blocarea uşii de la cladirea birourilor", a continuat el.

Într-o altă relatare, trei martori oculari au declarat Asociaţiei Americane Uigure (Uyghur American Association - UAA) cum câţiva tineri uiguri s-au dus la secţia de poliţie orăşenească pe 16 noiembrie pentru a demonstra împotriva măsurilor de securitate dure din Seriqbuya. Potrivit martorilor, ei erau frustraţi de percheziţiile în masă şi bătăile grave, ce au urmat unui incident petrecut în luna aprilie, şi care s-a soldat cu 21 de morţi.

"Este clar din interviurile noastre cu locuitorii din Siriqbuya care au asistat la întregul incident, că relatarea guvernului chinez ar trebui să fie tratată cu suspiciune profundă", a declarat preşedintele UAA, Alim Seytoff, într-o declaraţie făcută la Washington, DC.

"Execuţiile extrajudiciare ale poliţiei chineze împotriva protestatarilor uiguri, ce au fost confirmate de relatărilor furnizate de martori oculari, necesită investigaţii suplimentare. Noi pur si simplu nu putem accepta versiunea guvernului chinez despre acest eveniment şi să trecem mai departe. Violenţa de stat împotriva uigurilor se tot intensifică; prin descoperirea mai multor informaţii - dincolo de detaliile insuficiente date de poliţia chineză - putem pune capăt acestui model tragic".

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Yasin, a declarat pentru RFA: "Este adevărat, nu au putut intra în clădire fiindcă ne-am blocat uşile, dar i-am susţinut prin tragere asupra atacatorilor de la ferestrele clădirii. Doar doi poliţişti auxiliari au fost ucişi în timpul incidentului şi patru au fost răniţi, restul au reuşit să scape sau au rămas ascunşi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor