Marinarii ruşi ce erau instruiţi să deservească navele Mistral vor părăsi Franţa (presă)

Rusia şi Norvegia vor coopera într-o eventuală construcţie de nave Mistral
Rusia şi Norvegia vor coopera într-o eventuală construcţie de nave Mistral (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Cei 400 de marinari ruşi ce se aflau de câteva luni în Franţa pentru a fi instruiţi să deservească portelicopterele Mistral vor părăsi portul Saint-Nazaire, informează publicaţia Ouest-France, citată miercuri de Interfax.

Marinarii ruşi vor urca la bordul navei lor în data de 25 decembrie. Potrivit publicaţiei franceze, aceasta va fi o plecare definitivă. Echipajul rus se afla în portul francez din data de 30 iunie.

Premierul Franţei, Manuel Valls, a declarat la 8 decembrie că, deocamdată, este prematur să se vorbească despre o eşuare a afacerii privind livrarea de nave Mistral către Rusia. Cu toate acestea, Valls a subliniat că, 'în ceea ce priveşte diplomaţia, condiţiile pentru livrarea de nave Mistral nu au fost întrunite'.

La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că statul rus nu va formula pretenţii dure în faţa Franţei în cazul în care aceasta nu va livra portelicopterele Mistral comandate. 'Desigur, sperăm că ne vor fi restituiţi banii pe care i-am plătit. În rest, vom trata cu înţelegere orice mod de evoluţie a lucrurilor', a spus liderul rus.

Dificultăţile în legătură cu livrarea de nave franceze Mistral către Rusia au apărut în contextul situaţiei din Ucraina. NATO a îndemnat de nenumărate ori Franţa să renunţe la aceste livrări.