Margaret Thatcher şi moştenirea ei politică, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Margaret Thatcher.
Margaret Thatcher. (Dan Kitwood / Getty Images)
Epoch Times România
09.04.2013

Premierul Mariano Rajoy susţine că este nevoie de intervenţia Băncii Centrale Europene pentru a rezolva problemele de lichidităţi şi subliniază faptul că tranziţia Spaniei către democraţie a putut conta pe instituţia monarhiei - aceste declaraţii, preluate marţi de presa centrală, au fost rostite la conferinţa de presă la care acesta nu a putut apărea alături de premierul David Cameron. El şi-a anulat toate planurile la aflarea veştii decesului fostului premier conservator Margaret Thatcher, fapt de asemenea consemnat de cotidienele spaniole.

Rajoy cere o intervenţie a BCE pentru a salva economia şi pentru a rezolva problemele de lichidităţi, pe fondul situaţiei din Portugalia, constată cotidianul El Pais, potrivit spuselor şefului executivului de la Madrid, care a susţinut că este nevoie de un rol mai important al instituţiei bancare, în cadrul UE. Pe de altă parte, cotidianul citat scrie despre 'revoluţionara de fier' şi anunţă că a murit Margaret Thatcher, femeia care a transformat dreapta britanică. Chiar şi azi, mai scrie cotidianul spaniol, politica economică se constituie în consecinţele reducerilor făcute de aceasta - a cărei lume era împărţită în buni şi răi - cei care nu gândeau ca ea.

Cotidianul El Mundo scrie că, întrebat fiind de situaţia crizei instituţionale prin care trece Spania, Rajoy a declarat că tranziţia spaniolă a arătat ce este monarhia şi ce importanţă a avut aceasta. În plus, publicaţia citată mai scrie şi despre revoluţionara liberală Margaret Thatcher, apărătoarea libertăţii pieţelor, care se ghida după o idee de bază: intervenţia şi puterea statului sunt minime, este nevoie de libertate pentru pieţe. 'Trebuie să muncim şi să ne folosim talentele pentru a crea bogăţie', spunea cea care a redus din cheltuielile publice, a scăzut impozitele şi a luat din puterea sindicatelor. Cotidianul El Mundo observă că Angela Merkel sau David Cameron sunt moştenitorii lui Margaret Thatcher, în vreme ce la Madrid, Rajoy, deşi tot conservator, nu i-a urmat paşii.

Femeia care a schimbat lumea - titrează cotidianul ABC, şi consemnează că fostul premier, care a murit la 87 de ani, a condus revoluţia conservatoare din Marea Britanie. Cotidianul spaniol citat scrie despre celălalt deces, petrecut de data aceasta în Spania, şi anunţă ultimul cuplé al Sarei Montiel, actriţa şi cântăreaţa care a încălcat şabloanele şi a fost prima spaniolă care a cucerit Hollywood-ul şi s-a transformat într-o legendă vie.

A murit Margaret Thatcher, mândria dreptei - constată şi cotidianul La Razon. Acesta subliniază rolul fundamental atribuit 'doamnei de fier' pentru transformarea societăţii secolulului 20. 'Secretul ei este că nu doar a condus ţara, ci a şi salvat-o', după cum a dat asigurări actualul premier conservator britanic, David Cameron. De asemenea, cotidianul spaniol citat scrie şi despre legenda pură în care s-a transformat Sara Montiel, actriţa care a adus glamour-ul spaniol până la Hollywood. Ea a murit la 85 de ani, însă La Razon citează dintr-un interviu inedit pe care urma să-l publice curând: 'nu este logic să te superi pentru că vezi moartea aproape', credea actriţa.

Cotidianul catalan La Vanguardia anunţă că şeful executivului regional catalan, Artur Mas, a discutat cu socialiştii de la centru, precum şi cu filiala catalană, reforma Constituţiei. Întâlnirea a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul madrilen al PSOE, iar liderul socialist Alfredo Perez Rubalcaba ar fi cerut implicarea naţionaliştilor în modificarea Carta Magna, relatează publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor