Marele Yu controla inundatiile

In timpul domniei imparatului Galben, imparatului Yao si imparatului Shun, oameni au suferit mult de pe urma inundatiilor grave si vietile lor erau in pericol. Toti imparatii incercau sa gaseasca modalitati de preventie a inundatiilor

Dupa Shun, Yu a devenit urmatorul imparat (2205 i.e.n.). Yu a fost unul dintre descendentii Imparatului Galben. Fiind cunoscut pentru bunatate si talent, el a fost recomandat de catre multi ministrii ca fiind cea mai capabila persoana in gasirea modalitatilor de control al inundatiilor. El a fost numit de imparatul Shun responsabil de prevenirea inundatiilor.

Tatal lui Yu, Gun, a dedicat noua ani pentru constructia digurilor si barajelor pentru a preveni inundatiile, in timpul domniei lui Yao, dar a fost in zadar.

Abordarea lui Yu a fost diferita de cea a tatalui sau. El a observat si a profitat de cursul natural in jos al apei, a sapat canale in conformitate cu functiile fizice ale terenului, pentru a duce apele in mare. Dupa treisprezece ani de munca asidua, inundatiile s-au diminuat.

Yu s-a dedicat inundatiilor, caci stia ca ar salva viata oamenilor daca le-ar putea controla. Se spune ca Yu a evitat sa intre in casa sa, trecand mai departe in drumul sau, de trei ori - inainte de a-si finaliza munca. Prima data, la inceputul misiunii sale nu si-a vizitat sotia sa, desi era proaspat casatorit. A doua oara cand a trecut pe langa casa lui, era ocupat de controlul inundatiilor si nu si-a vizitat familia, desi fiul sau era nou-nascut. A treia oara cand trecut pe langa casa lui, era prea ocupat de apa care o directiona spre mare, incat nu s-a oprit, doar a facut semn cu mana sotiei si fiului sau.

Dupa ce misiunea sa de prevenire a inundatiilor a sfarsit cu succes, Yu a invatat oamenii cum sa planteze diverse culturi in terenuri fertile. De atunci, viata oamenilor a devenit fericita si pasnica.

Datorita contributiei sale in lupta cu inundatiile, pentru compasiunea sa fata de oameni, Yu era iubit mult de popor. Era cunoscut ca foarte umil, binevoitor si de incredere, si imparatul Shun conta pe el mult. In consecinta, in 2205 i.en, imparatul Shun a cedat tronul lui Yu in locul fiului sau.

Yu a ramas in memoria poporului chinez ca Marele Yu.

Inceputul sistemului de mostenire a tronului prin ereditate

Imparatul Galben, Yao si Shun erau respectati si sustinuti de fiecare trib datorita virtutilor lor. Ei au condus societatea chineza antica in baza principiilor morale si cu o administratie minima. Si-au ales succesorii respectivi in baza abilitatilor si caracterului virtuos. In plus, ei consultau opinia publica pentru a lua decizia finala privind succesorul la tron.

Yu a fost stranepotul Imparatului Galben. Bunicul si tatal sau nu erau imparati, ci doar ministri la curtea imperiala. Yu a cedat tronul unui mentor, dar dupa 3 ani de la moartea lui Yu, tutorele a dat tronul inapoi fiului lui Yu. De atunci sistemul ereditar a fost stabilit si tronul era cedat fiului sau fratelui.

Dinastiile ulterioare au respectat in principiu sistemul ereditar. Fiul lui Yu a pus bazele dinastiei Xia. Fondarea dinastiei Xia a marcat sfarsitul societatii primitive si tribale in China. Nasterea dinastiei Xia a fost o importanta cotitura in istorie civilizatiei chinezesti. Ea a durat patru sute de ani si a avut saptesprezece generatii (2205 i.e.n. – 1766 i.e.n.).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură