Marea descentralizare schimbă statutul a 14.000 de funcţionari

Orasul Bucuresti.
Orasul Bucuresti. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Loredana Diacu
16.11.2013

Marea descentralizarea va duce la transferarea a 13.937 de salariaţi din serviciile deconcentrate ale ministerelor în viitoarele direcţii judeţe şi în primării, se arată în proiectul de lege privind descentralizarea, trimis de Guvern în Parlament, informează pesurse.ro.

Odată cu funcţionarii, spre administraţiile judeţene şi locale, vor pleca şi bugetele aferente susţinerii acestei schimbări.

Obiectivele descentralizării şi alocarea bugetelor:

Ministerul Agriculturii: 59,64 milioane lei

- Se înfiinţează Direcţiile agricole judeţene, acestea urmând să treacă în subordinea Consiliilor Judeţene. Noile Direcţii vor prelua activitatea de la Oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene, Casele agronomului şi de la Camerele agricole, care se desfiinţează. Reglementarea, îndrumarea şi controlul vor rămâne la Minister.

Ministerul Culturii: 10,25 milioane

Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu vor trece în subordinea Consiliilor Judeţene. Ministerul păstrează funcţia de control şi inspecţie. Consiliilor Judetene nu li se va da dreptul de a clasa şi declasa monumentele istorice de clasa A.

Ministerul Educaţiei: 171,27 milioane

Palatele, cluburile elevilor şi cluburile sportive şcolare vor trece în administrarea şi finanţarea administraţiei publice locale, coordonarea metodologică rămânând însă la minister.

Ministerul Sănătăţii: 286,74 milioane lei

- Direcţiile de sănătate publică judeţene împreună cu instituţiile din subordinea lor (unităţi, centre de diagnostic şi tratament, centre medicale, policlinicile cu plată) vor trece din subordinea Ministerului Sănătăţii în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor exercita competenţe privind punerea în aplicare a politicii şi programelor naţionale de sănătate publică pe plan local, identificarea problemelor locale prioritare de sănătate publică, elaborarea şi implementarea acţiunilor locale de sănătate publică.

Reglementarea şi controlul, sub aspect metodologic, vor fi realizate de minister.

Ministerul Mediului: 67,74 milioane

Se reorganizează Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi a municipiului Bucureşti aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ca direcţii judeţene pentru protecţia mediului, servicii publice de interes judeţean, în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Se reorganizează filialele regionale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură în direcţii judeţene pentru pescuit şi acvacultură, servicii publice de interes judeţean, în subordinea consiliilor judeţene pe a căror rază teritorială se află. În judeţele în care nu sunt filiale regionale, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pot înfiinţa direcţii judeţene pentru pescuit şi acvacultură, în subordinea acestora.

Structurile nou înfiinţate exercită competenţele avute în prezent de instituţiile publice supuse reorganizării, cu excepţia celor de inspecţie şi control.

Sub aspect metodologic, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice asigură reglementarea şi controlul acetora.

Ministerul Transporturilor: 65, 5 milioane

Pentru domeniul transporturilor, proiectul de act normativ prevede transferul de la nivelul Ministerului Transporturilor la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale a doua competenţe: transportul public de călători cu metroul şi administrarea porturilor fluviale, astfel:

Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” – S.A. se transferă din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Porturile administrate de Compania Naţională “Administraţia Porturilor Dunării Fluviale” S.A. – Giurgiu şi Compania Naţională “Administraţia Porturilor Dunării Maritime” S.A. – Galaţi sse transferă la autorităţile administraţiei publice locale, care vor administra infrastructura portuară de pe raza administrativ-teritorială a acestora.

Alte măsuri de descentralizare şi obiective descentralizate:

Domeniul turism
Competenţele care vizează emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, precum şi autorizarea şi clasificarea în turism, exercitate în prezent de către Autoritatea Naţională pentru Turism, aflată în subordinea Ministerului Economiei vor fi preluate de către consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Învăţământ preuniversitar

Se reorganizează palatele, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare, prin transferul acestora din subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale în subordinea consiliilor locale/consiliilor judeţene, după caz, cu excepţia Palatului Naţional al Copiilor care rămâne în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale.

autorizarea funcţionării de pensiuni, activitatea ghizilor de turism, centrelor de informare şi promovare turistică, structurilor de primire turistică şi a unităţilor de alimentaţie publică situate în unităţile administrativ-teritoriale şi în staţiuni turistice şi clasificarea structurilor de primire turistică
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor