Marea Britanie va oferi expertiză României în privinţa gazelor de şist

Rovana Plumb
Rovana Plumb (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
24.07.2013

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a întâlnit marţi cu ministrul britanic pentru Energie şi Schimbări Climatice, Edward Davey, cu care a discutat despre schimbările climatice, problema deşeurilor şi biomasă.

Ministrul britanic pentru Energie şi Schimbări Climatice, Edward Davey, a declarat marţi, la Bucureşti, că România şi Marea Britanie vor coopera pe viitor în proiecte comune din sectorul energetic, dar şi managementul deşeurilor şi al schimbărilor climatice.

„Am avut o întâlnire cu domnul ministru Nită şi am discutat mai multe subiecte, inclusiv despre sectorul nuclear şi gazele de şist. Însă scopul acestei reuniuni nu a fost semnarea unui acord, ci să consolidăm relaţiile dintre România şi Marea Britanie. S-a semnat azi într-adevăr un acord între UKTI şi Camera de Comerţ Româno-Britanică, care să faciliteze cooperarea firmelor britanice şi româneşti, pentru a stimula comerţul între cele două ţări. Cred că există o oportunitate de colaborare în sectorul energetic şi trebuie să depunem toate eforturile de a consolida cooperarea noastră”, a spus Edward Davey.

Oficialul britanic se aşteaptă totodată că cele două părţi să lucreze şi mai strâns în domenii precum energie, mediu şi schimbări climatice.

“Există foarte multe aspecte şi elemente în care putem coopera la nivel bilateral, de exemplu reducerea emisiilor de carbon, biomasă, eficienţă energetică, investiţii în domeniul nuclear, gaze de şist, dar şi măsurile ce trebuie luate pentru punerea în practică a Strategiei Europene 20/20/20″, a precizat ministrul britanic pentru Energie şi Schimbări Climatice.

La rândul său, ministrul Mediului, a menţionat că România se va inspira din modelul britanic în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor de mediu.

“Principala preocupare a noastră este aceea de a implementa în România cele mai eficiente modele europene din punct de vedere al mediului şi schimbărilor climatice, cât şi în respectarea şi implementarea celor mai înalte standarde de mediu, în toate activităţile în care se desfăşoară la nivelul României. Şi, în acest sens, dorim să preluăm modelul Marii Britanii în ceea ce priveşte modelul integrat al deşeurilor, cât şi măsurile pe care le vom lua împreună privind combaterea schimbărilor climatice”, a subliniat Plumb.

În ceea ce priveşte gazele de şist, ministrul Mediului a anunţat că va avea o colaborare strânsă cu Marea Britanie pentru a împărtăşi experienţa pe care britanicii o au în acest sector, în aşa fel încât să se respecte cele mai înalte standarde de mediu în explorarea gazelor de şist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor