Marea Britanie ar trebui să ancheteze scandalul privind deşeurile toxice din Abidjan, susţine un raport

Oameni contaminaţi de substanţe toxice provenite de pe Probo Koala, o navă de cargo înregistrată sub pavilion panamez, Coasta de Fildeş, aprilie 2012
Oameni contaminaţi de substanţe toxice provenite de pe Probo Koala, o navă de cargo înregistrată sub pavilion panamez, Coasta de Fildeş, aprilie 2012 (Sia Kambou / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
27.09.2012

Cu şase ani în urmă, aruncarea în masă de deşeuri toxice în apropierea capitalei Coastei de Fildeş a provocat o criză de sănătate publică. Zeci de mii de oameni au întâmpinat probleme respiratorii, arsuri ale pielii şi greaţă, dar două grupuri au spus că guvernul britanic nu a investigat încă posibilele acuzaţii aduse împotriva presupuşilor autori.

Amnesty Internaţional şi Greenpeace au cerut guvernului britanic să investigheze Trafigura, compania acuzată de supravegherea aruncării deşeurilor în capitala ivoriană Abidjan, care a ucis între 15 şi 17 persoane. Dacă firma nu se confruntă cu nici o pedeapsă, şi alte companii ar putea arunca deşeuri toxice în ţările în curs de dezvoltare, avertizează cele două organizaţii în raportul lor de 250 de pagini.

"Nu doar propriul guvern, ci şi guvernele din Europa au greşit faţă de oamenii din Abidjan, pentru că nu au pus în aplicare propriile lor legi. Victimele încă aşteaptă să se facă dreptate şi nu există nici o garanţie că acest tip de infracţiune corporativă nu se va întâmpla din nou", a afirmat Secretarul General al Amnesty, Salil Shetty, într-o declaraţie.

Trafigura a declarat într-o scrisoare către directorul Amnesty Africa că raportul Greenpeace şi Amnesty "simplifică probleme juridice dificile" şi că grupurile au analizat problemele "pe baza unor ipoteze nefondate şi au tras concluzii selective."

"Este pur si simplu greşit să sugerezi că problemele nu au fost analizate judiciar în mod corespunzător", a declarat scrisoarea.

Compania şi-a exprimat regretul faţă de impactul acţiunii lor şi a spus că a asistat persoanele afectate prin intermediul unor despăgubiri, dar a subliniat că dacă acele fonduri nu au fost acordate victimelor, atunci nu este ceva ce ţine de companie.

"Multe autorităţi şi companii diferite au fost implicate şi nu există îndoială că s-au făcut unele greşeli", a spus firma, adăugând că ea şi celelalte părţi implicate "vor să vadă lucrurile tratate diferit."

Amnesty şi Greenpeace au afirmat că s-a făcut foarte puţin pentru a îmbunătăţi legile naţionale şi internaţionale pentru prevenirea aruncării de deşeuri toxice după incidentul din urmă cu şase ani, din Coasta de Fildeş, a concluzionat raportul.

În iulie 2006, reziduuri petroliere şi sodă caustică au fost aruncate în Abidjan, după ce o navă care transporta deşeurile a fost împiedicată să le descarce în portul din Amsterdam. Trafigura a refuzat să trateze deşeurile în Olanda, deoarece compania a considerat că preţul era prea mare, a indicat raportul.

Amnesty şi Greenpeace au dat vina pe autorităţile olandeze, care au permis navei să plece deşi încălcase legile ţării. Cu toate acestea, raportul invită guvernul britanic să iniţieze o anchetă penală împotriva Trafigura, deoarece filiala britanică al companiei din Elveţia "a luat multe decizii importante care au dus la dezastru."

În acelaşi timp, guvernul din Coasta de Fildeş trebuie să se asigure că cele 100.000 de victime, care au solicitat tratament medical, vor primi despăgubirea integrală, au relatat grupurile. Guvernul ivorian trebuie să reanalizeze un acord făcut cu această companie şi care i-a acordat imunitate în faţa urmăririi penale.

"[Aceasta] este o poveste care expune modul în care sistemele de aplicare a dreptului internaţional nu au reuşit să ţină pasul cu companiile care funcţionează la nivel transnaţional, precum şi modul în care o societate a reuşit să profite din plin de incertitudinile şi lacunele legislative jurisdicţionale, producând consecinţe devastatoare," a afirmat directorul executiv al Greenpeace Internaţional, Kumi Naidoo, într-o declaraţie.

Naidoo a adăugat că, deşi acest incident a avut loc acum şase ani, autorii încă pot fi pedepsiţi şi informaţii complete despre incident încă pot fi dezvăluite publicului.

Genevieve Diallo, o localnică ce locuieşte în apropierea unei gropi de gunoi din Abidjan, a spus: "Noi nu ştim faptele. Cei responsabili trebuie pedepsiţi. Cei care sunt cu adevărat vinovaţi nu au fost pedepsiţi. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor