Manevre periculoase la Fukushima


TEPCO transferă combustibilul de la reactorul 4 la un alt bazin de combustibil al centralei nucleare Daiichi, din oraşul Okuma în prefectura Fukushima
TEPCO transferă combustibilul de la reactorul 4 la un alt bazin de combustibil al centralei nucleare Daiichi, din oraşul Okuma în prefectura Fukushima (JAPAN POOL / AFP / Getty Images)

În Fukushima săptămâna trecută a început o manevră periculoasă şi anume scoaterea barelor de combustibil nuclear din baia de răcire, nesigură, la etajul al treilea al reactorului numărului 4.

Până în prezent au fost extrase 22 de bare de combustibil nefolosite vreodată: începând de marţea trecută s-a trecut la eliminarea barelor de combustibilul utilizate, care, dacă sunt lovite, scoase din apă sau lăsate să cadă, pot declanşa o reacţie nucleară în lanţ, necontrolată şi necontrolabilă.

Se estimează că în cel mai rău caz, radioactivitatea eliberată ar putea fi de 10 ori mai mare decât cea de la Cernobîl.

TEPCO, compania care deţine Fukushima, a lansat o înregistrare video în timpul îndepărtării primei bare de combustibil.

În imagini, se pot vedea mai multe resturi mici plutind în baia de răcire - majoritatea fiiind eliminate), împrăştiate de exploziile care au marcat începutul crizei nucleare. Resturile complică foarte mult operaţiunile.

Barele sunt scoase din rezervor prin intermediul braţului mecanic al unei macarale.

Odată extrase, barele sunt plasate într-un recipient metalic introdus în bazin. Mereu sub apă, recipientul este acoperit şi închis ermetic, apoi o altă macara îl ridică şi îl pune pe un camion, care, la rândul său, îl transportă într-un bazin de răcire situat în Fukushima, dar la nivelul solului: astfel nu mai există riscul unei prăbuşiri din cauza unui cutremur.

Materialul video arată bare şi cutii frumos aranjate. Cu toate acestea, există o suspiciune că grila de poziţionare a fost deteriorată sau distorsionată de explozia din primele zile. Într-o fotografie făcută cu câteva zile înainte de începerea eliminării de combustibil unele bare par a fi înclinate. În plus, unele dintre bare s-au deteriorat şi îndoit chiar înainte de cutremurul şi tsunami-ul care au declanşat criza.

Orice manevră greşită la Fukushima poate declanşa o catastrofă. În total, este vorba despre 1.500 de bare de combustibil.

La acest moment mai trebuie încă transportate 1.511 bare, dintre care 180 noi, 548 folosite parţial (care au fost "parcate" în bazin pentru lucrările de întreţinere de rutină ale reactorului 4 la scurt timp înainte de dezastru) şi 783 complet utilizate şi răcite de mai mulţi ani în bazin. Barele deteriorate înainte de 2011 vor fi eliminate ultimele, căci trebuie încă să se elaboreze o metodă adecvată.

Relocarea uraniului îmbogăţit reprezintă, de fapt, primul pas pentru dezafectarea totală a centralei atomice.
Barele de combustibil reprezintă o adevărată bombă cu ceas în cazul producerii unui seism puternic. Din nefericire pericolul încă nu a trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe