Maiorul care a comandat acţiunile jandarmilor în Victoriei: Oamenii nu se delimitau de persoanele violente

Într-un interviu acordat TVR, comandantul acţiunii jandarmilor în Piaţa Victoriei la protestul de vinerea trecută (altul decât „fantoma albă”) prezintă pentru prima dată scuze românilor gazaţi. Pe de altă parte vine cu declaraţii din care să rezulte că intervenţia în forţă se cam justifică, deşi multă lume a opinat că elementele violente puteau fi extrase uşor din mulţime.
Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

În timp ce la Parchetul Militar victimele violenţelor jandarmeriei din noaptea de 10 august continuă să vină una după alta, maiorul Laurenţiu Cazan, comandantul acţiunii jandarmilor în Piaţa Victoriei la protestul de vinerea trecută, a declarat, la TVR, că în zonă au fost sute de persoane violente, care acţionau în planurile doi-trei şi a susţinut că de această dată oamenii veniţi la protest nu s-au delimitat de ele, relatează Hotnews.

„De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut de data aceasta un spirit al mulţimii să se delimiteze de astfel de acţiuni”, a susţinut comandantul acţiunii, "justificând" cumva intervenţia în forţă a colegilor săi, intervenţie în urma căreia peste o sută de mii de oameni au fost gazaţi iar câteva sute au avut nevoie de îngrijiri medicale.

De asemenea, în premieră pentru Jandarmerie, Cazan şi-a cerut scuze faţă de manifestanţii paşnici care au avut de suferit în urma intervenţiei în forţă a jandarmilor.

„Îmi asum tot ceea s-a întâmplat în Piaţă (...) Îmi cer scuze faţă de toţi care au suferit gratuit pe timpul intervenţiei noastre”, a declarat Cazan.

Maiorul a mai precizat că în Piaţă au fost mobilizaţi aproape 1.000 de jandarmi. Întrebat dacă s-a gândit la demisie, Cazan a răspuns: „Sunt aspecte care ţin de mine. Mă gândesc la toate variantele”.

Revenind la mitingul de vineri, Cazan a mai declarat că acesta a avut anumite „particularităţi, respectiv că persoanele violente nu au venit în grupuri în Piaţa Victoriei, ci individual, dându-şi întâlnire în anumite puncte ale Pieţei. Acele persoane s-ar fi grupat „în eşaloanele doi-trei de adâncime”, având o mobilitate foarte mare.

Întrebat de ce nu s-a intervenit din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că la primele incidente care s-au înregistrat în jurul orelor 16.00 „în majoritate erau persoane care au participat în Piaţa Victoriei”. „Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte uşor ca la momentul 16.30 să restabilesc ordinea publică şi gândiţi-vă ce tensiuni erau”, a declarat Cazan, precizând că în timpul întregii intervenţii au fost extrase din Piaţă 20 de persoane violente.

„Nu am folosit toată muniţia pe care o aveam. Gazele nu prezintă niciun risc pentru populaţie”, a mai dat asigurări maiorul, în condiţiile în care numeroase persoane acuză că s-au simţit rău după gaze, că se simt rău în continuare şi unele chiar au ajuns şi continuă să ajungă la spital.

Cazan a mai precizat că în momentul acţiunii în forţă „pe zona Ion Mihalache a fost găsit un auto cu sticle incendiare. I-au văzut când se aprovizionau. (...) Probabil că aveam jandarmi incendiaţi”. Laurenţiu Cazan a susţinut, totodată, că gazele folosite de jandarmi sunt omologate, folosite şi în UE şi achiziţionate de la firme specializate. „Nu s-a folosit toată muniţia pe care o aveam. (...) Această muniţie nu e letală, nu prezintă niciun risc pentru populaţie. Nu ne-am dus acolo să facem rău oamenilor”, a spus el.

Întrebat şi despre incidentul cu turiştii israelieni bătuţi în condiţiile în care aceştia au strigat către jandarmi că-s turişti străini şi au arătat paşapoartele, Cazan a declarat că o parte dintre cei care atacau forţele de ordine foloseau taxiuri să plece şi că în zona în care s-a întâmplat incidentul, Titulescu-Buzeşti, „era o zonă unde foarte multe persoane acţionau împotriva forţelor de ordine”.

Precizăm în context că acum câteva momente la Parchetul Militar s-a prezentat taximetristul care conducea maşina în care se aflau turiştii israelieni. Acesta a povestit că jandarmii i-au bătut gratuit, cu multă duritate şi că au continuat să îi lovească şi după ce au fost încătuşaţi. Taximetristul are mâna în ghips şi nu va putea lucra 42 de zile.

Cât despre tensiunile din Piaţă, jandarmii au început să dea cu gaze cu multe ore înainte ca acestea să se manifeste, gazele venind uneori înspre oameni în momente în care aceştia nu făceau nimic agresiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne