Maia Sandu: Loturi de peşte cu paraziţi vândute la instituţiile Horeca, grădiniţe, spitale, penitenciare şi în pieţe

Companiile implicate în schema de vânzare a peştelui cu paraziţi să fie introduse în lista de interdicţie a Agenţiei de Achiziţii Publice ca să nu mai poată livra produse instituţiilor publice, a solicitat Maia Sandu.
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

Corpul de Control al Prim-ministrului la indicaţia Maiei Sandu, a efectuat în colaborare cu Poliţia o serie de verificări la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi Centrul Republican de Diagnostică Veterinară (laborator specializat de verificare) şi s-a descoperit că în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de peşte congelat importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special peşte cu paraziţi.

Laboratorul nu informa ANSA despre neregulile depistate, astfel încât toate loturile primeau certificatul veterinar şi dreptul de a importa şi comercializa peştele neconform pe piaţa moldovenească, admiţându-se o încălcare flagrantă a legislaţiei.

Din informaţiile Corpului de control, peştele ieftin, (loturile de peşte cu paraziţi) nu ajung pe poliţele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituţiile din Horeca şi cele publice ca grădiniţe, spitale, penitenciare şi în pieţe.

În cadrul unei conferinţe de presă, premierul a catalogat problema ca fiind gravă solicitând de la ANSA iniţierea unei anchete de serviciu şi suspendarea responsabililor din Agenţie şi a managementului laboratorului.

„Ministerele Educaţiei, Justiţiei şi Sănătăţii să emită o circulară tuturor instituţiilor subordonate să efectueze o verificare minuţioasă la loturile de peşte achiziţionate. Ministerul Educaţiei să emită recomandări comitetelor de părinţi, administraţiilor şcolilor şi inspecţiei şcolare să verifice calitatea şi condiţiile de păstrare a peştelui în cantine şi bucătării”, a adăugat prim-ministrul.

Totodată, Maia Sandu a cerut ca întreprinderile implicate în schemă să fie introduse în lista de interdicţie a Agenţiei de Achiziţii Publice ca să nu mai poată livra produse instituţiilor publice. „Poliţia şi angajaţii ANSA care mai au un pic de responsabilitate în faţa cetăţenilor acestei ţări să efectueze controale în pieţe şi locuri de vânzare a peştelui de import pentru a preveni comercializarea peştelui neconform.”

Şefa cabinetului de miniştri de la Chişinău a ţinut să informeze că pe caz a fost deschisă o cauză penală. „Aştept ca procuratura, CNA şi judecătorii care vor gestiona acest caz să apere interesul şi sănătatea cetăţenilor acestei ţări şi să aplice pedepse cu toată severitatea. Dar până justiţia îşi va face treaba rog jurnaliştii să informeze cetăţenii despre acest caz şi să ne ajute cu investigaţii şi presiune publică să ducem cazul până la capăt.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe