Mafia rusă şi chineză, în spatele boom-ului de traficuri ilegale din Italia

(photos.com)
Epoch Times România
26.11.2010

Piaţa contrabandei din Italia este mai înfloritoare ca oricând. Ţara se situează pe locul doi în Europa la numărul de confiscări, cu 12% din totalul continental, după Germania, şi pe locul trei după Grecia şi Olanda ca articole confiscate - 12 milioane în 2009. Mai ales mafiile rusă şi chineză se află în spatele pieţei negre, informează ziarul italian La Repubblica într-un amplu articol din ediţia de vineri.

Cât pierde fiscul italian? Numai businessul produselor contrafăcute ce provin din străinătate, valorează, potrivit Confindustria, venituri nefiscalizate pe an de 5 miliarde de euro.

Astăzi sectorul s-a globalizat. Pe scenă au intrat foşti agenţi ai serviciilor secrete ruse şi chineze care, în câţiva ani, şi-au construit un fel de monopol în lumea tutunului şi contrafacerilor, potrivit ziarului menţionat. 'Au învăţat sa colaboreze fără a se călca pe picioare', spune Umberto Testini, directorul Agenţiei Vămilor din portul Ancona.

2010 este anul renaşterii contrabandei cu ţigări. Dacă 2009 a înregistrat o creştere cu 11% a confiscărilor, din ianuarie 2001 se înregistrează o escaladare. La Gioia Tauro, într-o zi, au ajuns în plasa anchetatorilor, trei containere provenite din China, cu 31 de tone de tigari (12% din toate confiscările din 2009), marca Manchester şi cu timbru 'Made in UK''.

Traficul ilegal cu tutun, care a crescut anul trecut cu 3%, va înregistra anul acesta un salt de 13%. Cum se explică revigorarea bruscă acestui trafic? 'Este şi vina reglementării disproporţionate a sectorului - spune Giovanni Carucci, vicepreşedintele Bat Italia, multinaţionala care a semnat un acord de 200 milioane de euro cu UE pentru combaterea fenomenului -. Strângerea şurubului privind accizele stimulează fumătorii să apeleze la piaţa ilegală''.

În 2009, fiscul italian a pierdut 370 de milioane de euro, iar Europa are o pierdere de 14,5 miliarde în accize neîncasate în timp ce producătorilor le lipsesc încasări de 3,7 miliarde de euro anual. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Vămilor, traficanţii au un profit la capitalul investit de 375%. O încărcătură de ţigări cumpărată în Ucraina /la preţul de 0,7 euro şi revândută la jumătate de preţ faţă de costul de piaţă din Marea Britanie /4,5 euro/ aduce 68.500 de euro, transportată cu furgoneta, 6.800, cu maşina, şi 1,1 milioane în containere.

'Cu câteva săptămâni în urmă, pentru prima dată după ani de zile, am reperat în Grecia, la Lagonissi, o bază de tranzit clandestină înfiinţată de mafie', a declarat Yannis Kapeleris, şeful unităţii operative anticriminalitate dorită de preşedintele Giorgios Papandreou.

Cine produce tutunul de contrabandă şi ce rute urmează acesta? China este de departe în fruntea clasificărilor /64% din capturi, potrivit UE/, urmată de Ucraina şi Rusia. Fabrici clandestine au fost găsite chiar şi în Grecia şi Belgia. Ultima tendinţă este contrafacerea ţigărilor, un fenomen care, în Italia, priveşte 14% din confiscări. Este vorba de produse cu concentraţii foarte mari de gudron şi nicotină şi în care s-au găsit chiar bucăţi tocate de plastic.

Businessul medicamentelor de contrabandă a ajuns la cifra astronomică de 100 de miliarde de euro pe an, cu vârfuri de produse ilegale de 50% din piaţă, în anumite zone din Africa şi Asia. 'În lume există mai multe medicamente ilegale decât autentice', a recunoscut Christophe Zimmerman, care răspunde de contrafacere în Organizaţia Mondială a Vămilor.

Clasificarea pilulelor cele mai populare pe piaţa neagră reflectă imaginea patologiilor moderne, în frunte cu Viagra. De la apariţia acesteia, în 2004, 'au fost confiscate în lume 63 de milioane de cutii false şi material pentru a produce alte 64 de milioane,' a declarat Steve Allen, director al secţiei de siguranţă pentru Pfizer, casa producătoare.

Urmează anti-depresivele, produsele de slăbit şi anabolizanţii. În plasa operaţiunii ''Pangea' - încheiată în urmă cu o lună de carabinieri şi Agenţia Vămilor cu cinci arestări şi confiscarea a 10.000 de medicamente ilegale - au ajuns pilule şi flacoane provenite din Republica Moldova, România, Rusia şi India, potrivit La Repubblica.

Problema reală este însă boom-ul comerţului cu medicamente pe Internet. Un studiu recent al ''European alliance for access to safe medicine'' a calculat că 62% din produsele comercializate în reţea sunt contrafăcute. Un alt canal de risc sunt farmaciile ilegale deschise de criminalitatea organizată în beauty-centre, săli de sport şi sexy shopuri. Un produs contrafăcut poate să nu aibă nici urmă din principiul activ sau poate conţine substane toxice,un exemplu fiind heparina contrafăcută, care numai în SUA a provocat 100 de decese.

Piesele de schimb pentru maşini reprezintă businessul contrabandei cu cea mai mare rată de creştere. În Europa, a estimat Comisia Europeană, între 5%-10% din piesele montate pe maşini provin din contrabandă, iar cifra de afaceri anuală este de 1,2 miliarde de euro. Italia joacă rolul de centrală de repartizare a materialului de contrabandă spre restul Europei. ''Quality brand protection committee'' (Qbpc) a identificat drept zona de producere a unor astfel de piese regiunea chineză Zhejinag, în special oraşul Thaizou pentru bare de protecţie şi părţi de caroserie, şi Ruj'An pentru filtre de aer şi ulei. Sunt piese perfecte până la detaliul mărcii şi codurile producătorului, dar periculoase, având dimensiuni greşite. Cel mai îngrijorător, potrivit Qbpc, este că recent au fost confiscate piese contrafăcute pentru sistemul de frânare.

Traficul cu animale, mai ales pui de câini, a atins în Italia cifra de 300 de milioane de euro pe an. Ruta este cea clasică, Europa de Est, mai ales Ungaria. Garda de Finanţe din Bologna a anihilat o bandă care în patru ani a adus în Italia 70.000 de animale. Fiecare câine era vândut la un preţ în jur de 1.000-1.500 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor