MAE activează celula de criză după atacurile de la Paris

Ministerul Afacerilor Externe a activat o celula de criză după atacurile în Capitala Franţei. Ambasada României la Paris încearcă să afle dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români.
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

UPDATE: Referitor la informaţia potrivit căreia cetăţeanul român Andrei Marian Mihai ar fi fost rănit în atacurile produse noaptea trecută în Paris, Ministerul Afacerilor Externe precizează că un reprezentant al instituţiei a reuşit să vorbească direct cu acesta. Cetăţeanul român a confirmat că nu s-a aflat în zona vizată de atacuri şi, în consecinţă, nu a fost rănit. De asemenea, acesta a confirmat că informaţiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice.

***

UPDATE: Printre persoanele rănite în atentatele de la Paris se află şi un jurnalist român, Andrei Marian Mihai. Tânărul, în vârstă de 30 de ani, lucrează pentru France 24. Apropiaţi ai săi au anunţat pe pagina sa de Facebook ca acesta a fost rănit grav, informează HotNews.

Pe pagina de Facebook a tânărului, prietenii au postat deja numeroase încurajări.

***

În urma atacurilor care au avut loc la 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu cel puţin 120 de morţi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a activat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, celula de criză a MAE.

Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor franceze în acest sens, se precizează într-un comunicat remis de MAE Epoch Times.

Potrivit MAE, misiunea diplomatică română se află în contact permanent cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale şi monitorizează desfăşurarea evenimentelor. Astfel, ambasada a contactat serviciul central de asistenţă medicală din Franţa şi spitalele pariziene care au primit răniţi, pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. De asemenea, misiunea menţine legătura cu Celula de Criză a MAE francez şi Celula interministerială de Criză de la Ministerul de Interne francez, fiind în aşteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau rănite în atacuri.

Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este pregătită să acorde asistenţă consulară, se mai precizează în comunicat.

Reamintim că vineri seara, la Paris au avut loc mai multe atacuri armate în urma cărora şi-au pierdut viaţa cel puţin 120 de persoane. Preşedintele Franţei, Francois Hollande a decretat starea de urgenţă.