Madridul, aproape de coliziune cu UE: Ministrul spaniol al Finanţelor critică cererile imposibile privind bugetul

Spania se află aproape de o coliziune cu Bruxelles-ul după ce a respins o cerere a eurocraţilor de a prezenta în câteva săptămâni varianta provizorie a bugetului său pentru anul 2017.
Ministrul spaniol al finanţelor Luis de Guindos.
Ministrul spaniol al finanţelor Luis de Guindos. (Wikipedia.org)

Uniunea Europeană a ordonat marţi Spaniei, care a înregistrat un deficit de 5,1% în 2015, să trimită propunerile sale privind bugetul înainte de 15 octombrie.

Dar ministrul spaniol al Finanţelor Luis de Guindos a declarat că cererea este “imposibilă”.

Premierul interimar spaniol Mariano Rajoy a discutat despre probleme economice ale ţării sale cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la summitul G20 de săptămâna trecută din China.

Spania are cea de-a doua cea mai mare rată de şomaj din Europa, ultimele date arătând că cifra a ajuns la 44%.

În plus, se presupune că nesiguranţa politică din Spania – care a rămas fără un guvern din decembrie 2015 – agravează şi mai mult criza financiară din ţară.

Bruxelles-ul a ameninţat recent că va îngheţa fondurile către Spania dacă partidele nu ajung la un punct comun pentru a forma un guvern de coaliţie.

Partidul socialist PSOE, care a ajuns pe locul al doilea în decembrie 2015 şi în alegerile generale neconcludente din iunie 2016, refuză în prezent să lucreze cu Rajoy.

Rajoy a insistat luna trecută că va face tot ce va putea pentru a forma o coaliţie cu politicienii de stânga.

“Am reuşit să strângem 170 de locuri în Congres astfel încât Spania să poată avea un guvern. Acest lucru este foarte pozitiv, dar nu este suficient”, a precizat Rajoy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie