Macron se adresează naţiunii luni. Va anunţa măsuri ca urmare a cererilor “vestelor galbene”

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va adresa, luni, poporului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Elysee în jurul orei locale 20:00, a anunţat echipa preşedintelui, potrivit Euronews.

În discursul adresat naţiunii, Macron va detalia o serie de măsuri ce urmează să fie luate ca răspuns la protestele manifestanţilor “vestele galbene”, care au durat câteva luni.

Măsurile aparent vor avea la bază concluziile “marii dezbateri naţionale” pe care a iniţiat-o Macron în urmă cu 3 luni. Rezultatele au fost publicate de guvernul francez acum câteva zile.

“Am decis să transformăm furia în soluţii. Timp de luni de zile am ascultat. Mâine, voi răspunde”, a susţinut Macron într-un mesaj postat duminică pe contul oficial de Twitter.

“Este un nou capitol şi vor fi introduse schimbări esenţiale” de către Macron, potrivit AFP, citând declaraţia echipei prezidenţiale de duminică noaptea.

Protestele “vestelor galbene” s-au drclanşat în noiembrie 2018, la început împotriva proiectului preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte taxa pe carburanţi, apoi transformându-se într-o mişcare de protest vizând mai multe probleme din ţară, de la lipsa unor servicii publice în oraşele mai mici până la stilul de guvernare al lui Macron, care a fost numit “preşedintele celor bogaţi”.

De atunci, Macron a anunţat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a creşte puterea de cumpărare a muncitorilor şi pensionarilor şi a desfăşurat în perioada ianuarie-martie mai sus menţionata dezbatere naţională, care a inclus întâlniri în diverse oraşe ale ţării. Dar mulţi dintre manifestanţi au respins dezbaterea, considerând că aceasta serveşte intereselor guvernului.

Unii dintre fondatorii mişcării de protest s-au distanţat de protestele recente din cauza radicalizării lor. În plus, eforturile "vestelor galbene" de a crea un partid politic au eşuat din cauza divergenţelor dintre facţiunile mişcării şi a opoziţiei unor activişti la orice concept de conducere.

Pentru a reduce violenţele comise în ultimele luni în Franţa – recent au fost incendiate bănci şi clădiri rezidenţiale şi au fost vandalizate şi distruse magazine de lux şi restaurante – autorităţile franceze au anunţat că vor trimite forţe militare antitero pentru a proteja şi asigura securitatea clădirilor publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe