Macovei: Toţi plătim corupţia din buzunarele noastre. Unii din administraţie se cred împăraţi

Corupţia sărăceşte populaţia. Produsele şi serviciile sunt mai scumpe tocmai pentru că cei care le produc, vând sau construiesc au obţinut contractele prin mită, a atras atenţia europarlamentarul Monica Macovei.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Fenomenul corupţiei subminează încrederea cetăţenilor în instituţiile statului, în condiţiile în care acestea din urmă nu îi mai protejează şi nici nu mai lucrează pentru ei, a remarcat vineri, într-un mesaj transmis în cadrul Conferinţei Europene de Transfer a Bunelor Practici, organizate la Palatul Parlamentului, europarlamentarul Monica Macovei.

"Oamenii nu au încredere în instituţii corupte pentru că acestea nu îi protejează şi nici nu lucrează pentru ei. În administraţia publică, de exemplu, unii se cred împăraţi, între ghilimele, în birourile lor şi îi tratează pe cei care au nevoie de un serviciu public ca pe nişte lucruri, între ghilimele, care vin să îi deranjeze.

Corupţia din poliţie şi justiţie creşte criminalitatea. Grupurile interlope puternice sau baronii locali din politică ori administraţie s-au format tocmai pentru că au existat poliţişti, procurori şi judecători care nu şi-au făcut treaba ani de zile, fiind complici prin inacţiune sau corupţie cu interlopii şi baronii. De ce nu au fost daţi afară?", a declarat Macovei, citată de Agerpres.

Fostul ministru al Justiţiei a atras atenţia că fenomenul corupţiei duce practic la sărăcirea populaţiei.

"Corupţia sărăceşte. Toţi plătim corupţia din buzunarele noastre. Produsele şi serviciile sunt mai scumpe tocmai pentru că cei care le produc, vând sau construiesc au obţinut contractele prin mită. Dacă o companie dă mită şi obţine un contract, preţul va fi de la început cel mai mare sau va creşte prin acte adiţionale sau alte metode.

Din cauza corupţiei mai mulţi bani din buzunarul nostru se duc pentru produse şi servicii sau construcţii de autostrăzi mai scumpe decât ar trebui să coste. Noi toţi plătim. Corupţia distruge concurenţa şi piaţa liberă. O economie de piaţă reală se bazează pe principiul concurenţei libere şi corecte. Dacă la o licitaţie una dintre companii dă mită şi obţine contractul, a dispărut concurenţa corectă", a explicat Macovei.

În acelaşi timp, europarlamentarul a opinat că, prin corupţie, se creează o realitate paralelă.

"Corupţia creează o realitate paralelă strâmbă ca în oglinzile distorsionate din parcurile de distracţii pentru copii. De exemplu, o clădire se construieşte într-o zonă interzisă dacă autorizaţia de construcţie se dă pe bază de corupţie sau o persoană câştigă un concurs pentru ocuparea unui post în administraţie, în sănătate, educaţie, pentru că a dat mită sau este client politic sau nepot, persoana cu nota maximă nu a câştigat concursul. Deci, a fost un concurs strâmb", a precizat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne